Петък, 26 Юни 2020 | Светът

Медийна измислица ли е проклятието на фараона

Джордж Хърбърт Карнарвън е английски благородник, роден на 26 юни 1866 година. Той влиза в световната история като човекът, финансирал разкопките на Хауърд Картър в Египет, довели до откриването на първата неразграбена гробница на египетски владетел – тази на Тутанкамон.

Лорд Карнарвън е живял типичният за английски аристократ живот, прекарвайки времето си в развлечения и удоволствия. Пътувал е много, а след изобретяването на автомобила, Карнарвън станал един от първите притежатели на кола в Англия. Сред фермерите е бил известен с “безразсъдното” си шофиране, развивайки “главоломни” скорости.

Свързано изображение

През 1900 година Лорд Карнарвън претърпява пътен инцидент – колата му се преобръща, той получава мозъчно сътресение, а като резултат от лечението и настъпилите усложнения – и астма. По съвет на лекарите той започва да води по-спокоен живот, и се премества да живее в Египет, като се надявал тамошният климат да повлияе благотворно на заболяванията му.

Скоро след пристигането си в Египет, Лорд Карнарвън е запленен от историческото наследство на страната и от величието на разкритите тогава паметници. С течение на времето Карнарвън разбира, че познанията му като любител-археолог са недостатъчни за провеждане на систематични разкопки, и се обръща за помощ и съвет към директора на Египетския музей – Масперо.

Свързано изображение

Масперо го свързва с Теодор Дейвис – откривателят на мумията на Ехнатон и човекът занимаващ се дотогава с проучването на царските гробници. Дейвис притежавал и правата за разкопки в Долината на царете, и през 1914 година продава концесията на Лорд Карнарвън, смятайки, че всичко в долината е изследвано, и считайки, че по-нататъчни разкопки са само и единствено загуба на време и пари.

Лорд Карнарвън се сдобива с концесията главно заради настояването от страна на Хауърд Картър – учен археолог, считащ, че Долината на царете крие още загадки и съкровища.

"Проклятието на Тутанкамон се появява със смъртта на лорд Карнарвън, който умира скоро след като открива гробницата. Той дава правата на вестник "Лондон таймс" да пише за откритието, а другите репортери не са имали какво да съобщят. И затова са създали легендата за проклятието", заявява в интервю за Дарик един от най-големите изследователи на пирамидите и на древноегипетската история египтологът д-р Захи Хауас.

"Когато сканирах мумията, ми се случиха неща, които накараха хората да вярват, че и мен ме застига това проклятие. Всъщност истината е, че когато затворите едно помещение за 3000 години и в него има мумия, там ще се образуват микроорганизми. Археолозите в миналото са били нетърпеливи, бързали са и затова са били заразявани от тези бактерии. Затова, когато отварям гробница, аз я оставям един ден да се проветри и едва тогава започвам да работя", обяснява изследователят.

Той твърди, че за построяването на пирамидите египтяните са използвали повече мозъка, отколкото мускулите си. Те са познавали анатомията на камъните и са ги режели от по-слабата им страна. Превозвали са ги на дървени шейни и са ги качвали по специални рампи.

Ученият опровергава версията, че Тутанкамон е починал от насилствена смърт. "Открихме дупка отзад на тила и затова всички мислеха, че е починал от насилствена смърт. Всъщност дупката е направена при балсамирането, за да се сложи вътре балсамираща течност. Тутанкамон е страдал от малария и е бил дюстабан - пръстите на краката му не се се оросявали добре. Затова се е возел на колесница, с която е претърпял инцидент, защото има фрактура на левия крак. Тоест той е починал от инфекция, а не е бил убит", споделя още д-р Хауас.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017