Понеделник, 14 Юни 2021 | Светът

През 1966 година списъкът с „опасните“ публикации е официално отменен

На 14 юни през 1966 г. Ватикана отменя официално Индекса на забранените книги, въведен през 1557 година.

Индекс на забранените книги (на латински Index Librorum Prohibitorum) е списък с публикации, които Римокатолическата църква смята за опасни за себе си и за вярата на своите членове. Различните издания съдържат също правила за четенето, продажбата и цензурата на книги. Целта на списъка е да предотврати четенето на неморални или съдържащи теологични грешки книги.

Резултат с изображение за Index Librorum Prohibitorum

Първият подобен списък е публикуван в Нидерландия през 1529-а, по-късно това става и във Венеция (1543) и Париж (1551). Първият римски Индекс е създаден при папа Павел IV. Този списък е приет като твърде строг и след Трентския събор папа Пий IV публикува Тридентинския индекс (1564), който става основа за следващите списъци до 1897 г., когато папа Лъв XIII издава Index Leonianus.

Първите списъци са изготвяни от Върховната свещена конгрегация на Римската и Вселенска инквизиция (днес Конгрегация за доктрината на вярата). През 1571 г. е създадена специална Свещена конгрегация на Индекса, която има задачата да попълва и поддържа Индекса на забранените книги. Тази конгрегация е премахната през 1917 г., когато правилата за четене на книги са уредени с новия Codex Iuris Canonici и поддръжката на списъка отново е възложена на днешната Конгрегация за доктрината на вярата.

Резултат с изображение за index librorum prohibitorum vatican

Индексът е редовно актуализиран до 1948-а. Тридесет и второто издание съдържа 4000 заглавия, цензурирани по различни причини - ерес, неморалност, сексуални теми, политическа некоректност и други. Много явно атеистични книги не са включени в Индекса, тъй като, според решенията на Трентския събор, работи, критикуващи или осъждащи някоя част от католическата вяра, са считат за забранени без специално решение.

Индексът на забранените книги е отменен като официален задължителен документ на Римокатолическата църква след края на Втория ватикански събор през 1966 година.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017