Понеделник, 18 Май 2020 | Светът

Избрани цитати на духовния водач, роден на днешния ден през 1920 година

Бившият кардинал над 30 години е имал връзка с омъжена жена, но само платоническа. Това стана ясно от документален филм на Би Би Си, направен въз основа на снимков материал и разменени стотици писма между духовния мъж и жената, пазени доскоро като държавна тайна в архива на Националната библиотека във Варшава.

Връзката между Карол Войтила и Анна-Тереза Тимиеницка датира от 1973 г., когато младата жена, посветила се на философията, потърсила епископа на Краков във връзка с негова книга. Тази първа среща е последвана от кореспонденция между двамата – първо по чисто философски въпроси, а после и по сърдечни. В едно от писмата си Войтила нарича връзката с Анна “дар Божи”. Анна-Тереза е била лудо влюбена до смъртта на папата, настъпила на 2 април 2005 г. До болничното му легло е ден преди да се спомине. Тя умира през 2014 г. на 91-годишна възраст. Разбира се, Ватиканът отказва всякакви изявления по случая и се дистанцира от филма, както написа в. “Гардиън”.

Очарованието на Йоан Павел Втори е очевидно. Събира огромни множества, в това число и в мюсюлманските страни. Страстен почитател на театъра още от младежките си години, папата знае как да се държи пред публика. Когато говори, всеки има чувството, че той се обръща пряко към него. Успехът му е незабавен, главно в Латинска Америка, където медиите го наричат “Евангелският турист” или “Божият атлет”. Той основава Световните дни на младежта, които обединяват милиони младежи от целия свят.

Резултат с изображение за pope joan pavel ii

Представяме ви цитати от папа Йоан Павел ІІ за нещата от живота:

"Аз не съм против аплодисментите, защото така един папа може да си почине малко."

"Чувствах се добре с вас и се надявам да мога да ви срещна и друг път. Вярно е, че има много и различни ангажименти в живота на един папа. Но може би някой ден Исус ще попита папата: "Ти си говорил с министри, с президенти, също с кардинали, с епископи. Не намери ли време да се срещнеш с бедните, с нуждаещите се?" И тогава срещата с вас ще бъде по-важна от всички други."

"Понякога хората ме питат: "С какво толкова ви харесват младите? Защо толкова често се срещате с тях?" Отговорът ми е много прост. Имам доверие в младите. Виждам в тях бъдещето на света, бъдещето на Църквата. Вярвам, че днешните млади хора искат да изградят един свят на справедливост, истина и любов; и с помощта на Бог ще могат да го направят."

"Службата на църквата и на човека се разширява все повече и изисква от папата да присъства навсякъде, където го зоват изискванията на вярата и утвърждаването на истинските човешки ценности. Затова папата поема по пътищата на света."

"Моите очи виждат твоето спасение. Виждат в теб спасението на човека и на света, Иисусе Христе, роден във Витлеем, спасител на човека и на света! Ти си цялата надежда на моя живот, така, както си бил надеждата на поколенията на Израел. За теб живях досега и за теб искам да живея отсега нататък. Ти си вярата, надеждата и любовта на моето сърце, на всички мои дела, стремежи и желания."

"Компютърът промени малко света и със сигурност и моя живот."

"В името на Христос аз ви казвам, че любовта все още е възможна. Това е цял проект на Бога за семейното огнище. Проектът за брачна любов, ако това е вашето призвание, е много красив: той отговаря на призива на Бог, който е създал човешкото същество като "мъж и жена". Но брачната любов се научава ден след ден. И в това вие имате вашата отговорност... Времето на приятелството, на годежа е време на стажуване. Не го пропилявайте. Постарайте се отсега да се подготвите за такъв ангажимент. Не бъркайте преждевременния опит за удовлетворяване на страстта с ясното себеотдаване в любов завинаги. Пожелавам ви голямото щастие да създадете пред Бога, посредством светото тайнство на брака, една двойка, в която всеки съпруг и съпруга се стреми към щастието и доброто на другия и не се бои, заедно с другия, да даде живот според плана на Бога. Точно от такива семейства ще се реформира тъканта на обществото, новият свят, към който се стремим."

"Ще се запитате, скъпи младежи, защо в своите речи папата винаги има специални думи за вас? Отговорът е прост: той има неотменимото задължение да доближи, колкото е възможно повече, човечеството до Иисус, който, бидейки Бог, възсъздаден като човек, е вечно млад и подбудител на все по-благородни инициативи и на нови програми за живот."

"Не умея да свиря на никакъв инструмент. Никога не съм се посвещавал активно на тази област на изкуството. Усещам обаче много дълбоко красотата на музиката и много ми е приятно да пея. Много часове, главно през ваканциите, съм прекарал, пеейки с младите. Що се отнася до жанра, харесва ми литургичната грегорианска музика. Но обичам също Гершуин, Армстронг, Таки Рентаро, Тоширо Маюзуми и други. Естествено близки са ми също Шопен, Бетховен, Бах и Моцарт."

"Получил съм толкова подаръци! Не съм в състояние да благодаря на всички, но все пак не мога да не кажа "благодаря". Всички тези подаръци са много ценни неща, но не са само занаятчийски произведения: папата например е получил и кон, при условие да не го използва, а да го отстъпи на други."

"Вижда се, че папата е и полезен! Неговите посещения са полезни, вече съм го констатирал много пъти в различни измерения, в енориите, но също в градовете, в епархиите, които съм посетил в Италия и в други страни. Винаги ми казват, че когато папата ще дойде, трябва да се почисти, да се подреди, да се подготви. Значи папата е полезен малко и за обществения ред, за прогреса на обществото."

"Видях, че някои от вас целуват пръстена ми. Пръстенът е знак за вярност: вашите родители носят пръстена като знак за вярност в брака. Папата и епископите го носят, защото са женени за Църквата и носейки този пръстен, аз трябва да бъда верен на моята Църква. Гледайки го, аз винаги трябва да се питам дали съм верен, дали правя всичко за тази моя Църква-съпруга, за всички вярващи, за всички енории, за всички старци, болни, млади, новородени."

"Като човек, който дълги години е бил университетски преподавател, никога няма да се изморя да изтъквам водещата роля на университета, която е да образова, но също да се грижи за научните изследвания. И в двете области неговата дейност е тясно свързана с най-дълбокия и най-благородния стремеж на личността: желанието да познае истината."

Заглавна снимка: Kenya News

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017