Тина – завинаги The Best (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Кралицата на рокендрола напусна видимия свят на 83

Рок легендата Тина Търнър почина на 83-годишна възраст след дълго боледуване. Американската певица бе с влошено здраве през последните години, слeд като беше диагностицирана с рак на червата през 2016 г. и ѝ бе направена бъбречна трансплантация през 2017 г.

„Тина Търнър, „Кралицата на рокендрола“ почина мирно днес на 83 години, след дълго боледуване, в дома си в Кюснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание”, написа представител на Търнър.

Родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, щата Тенеси, Търнър се утвърди на сцената и проправи пътя на чернокожите жени в рокендрола. Тя дотолкова определяше тази епоха в музиката, че самият Мик Джагър призна, че се вдъхновява от нейните бързи, жизнени и енергични изпълнения на живо.

Тина е разказвала, че е брала памук със семейството си като дете. Пеела в църковния баптистки хор на градчето и още като тийнейджър опитва да се присъедини в групата на Айк в Сейнт Луис. Той обаче ѝ отказва, докато тя не грабва микрофона и изпява You Know I Love You на Би Би Кинг.

След като вокалният ѝ талант става очевиден, Айк ѝ дава сценичното име Тина Търнър (и го запазва като търговска марка, в случай че тя го напусне). Той обаче бързо започва да злоупотребява и първия път, когато Тина се опитва да напусне групата, я пребива.

„Връзката ми с Айк беше обречена в деня, в който той разбра, че аз ще му правя пари – пише Търнър в биографията си от 2018 г. My Love Story. – Той имаше нужда да ме контролира, икономически и психологически, така че никога да не мога да го напусна.“

Дебютът ѝ в сингъла на Айк A Fool in Love през юли 1960 г. пробива до Топ 30 на САЩ, а техните изпълнения на живо ги правят истинска сензация. През 1964 г. двамата подписват с Loma Records, която издава първия им албум, изстрелял се в класациите: „Live! Шоуто на Айк и Тина Търнър“.

През втората половина на 60-те дуетът е ухажван от много от най-големите имена на рока. Фил Спектър продуцира сингъла River Deep-Mountain High от 1966 г.; те пеят като подгряващи на Rolling Stones във Великобритания и САЩ, а други звезди, включително Дейвид Боуи, Слай Стоун, Шер, Елвис Пресли и Елтън Джон, гостуват в дома им в Лас Вегас.

Айк и Тина печелят „Грами“ през 1970 г., но сътрудничеството им не продължава още много. През 1976 г. Търнър напуска съпруга си. Последният й сингъл с групата е Baby, Get It On от филмовата адаптация (1975) на рок операта Who’s Tommy, в която тя играе ролята на Acid Queen.

След развода, финализиран през 1978 г., Тина Търнър остава само с два автомобила и правата върху сценичното си име. „Айк се бори малко, защото знаеше какво ще направя с него“, казва тя в документалния филм „Тина“.

Търнър започва да работи сама и се превръща в една от поп иконите на 80-те години с албума Private Dancer. Тя има суперуспешна индивидуална кариера, особено в периода 1984-1992 г. През 1985 г. получава три награди „Грами“, а видеоклиповете ѝ са сред бестселърите в музикалния бранш. По онова време Търнър сътрудничи с Брайън Адамс, Дейвид Боуи, Марк Нопфлър и Мик Джагър.

Сред най-големите ѝ хитове са: What’s Love Got to Do With It (1984), River Deep-Mountain High (1966), Whole Lotta Love (1975), Private Dancer (1984), Acid Queen (1976), GoldenEye (1995), We Don’t Need Another Hero (1985), The Best (1989) и много други.

Тина Търнър играе и в киното – през 1985 г. участва в „Лудия Макс III“. Тя посети и България – през 1981 г., когато изнесе концерт.

Ето някои от най-известните ѝ цитати:

„Нямах никого в живота, никаква основа, така че трябваше да си проправя свой собствен път. Започнах от началото. Трябваше да се изправя срещу света, да стана силна, за да открия своята мисия в живота.”

„Смятам, че ако просто станеш и тръгнеш нанякъде, животът ще отвори вратите си за теб.”

„Това е, което искам в рая: думите да се превръщат в ноти, а разговорите – в симфонии.”

„Не обичам да живея в миналото.”

„Съжалявам, че не съм прекарала повече време с децата си, когато те растяха.”

„Никога няма да се предам в ръцете на старостта, докато не остарея. Аз не съм стара все още!”

„Не искам да съм на сцената, само за да правя нещо и за да изглеждам по определен начин.”

„Нуждая се от това на сцената. Имам нужда от прилив на живот. Това ме забавлява.”

„Никога не съм имала проблем с това, че съм черна. Ако целият свят беше по този начин, може би щеше да има повече хармония и любов.”

„Вече не мразя себе си. Преди мразех работата си, мразех този секси имидж, снимките с мен на сцената. Когато съм на сцената, давам всичко от себе си. Извън нея съм Тина отново.”

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...