Събота, 09 Май 2020 | Светът

Отбелязваме и Деня на победата с латински сентенции, посветени на мира

На днешния 9 май празнуваме Деня на Европа. Решението този ден да се чества като празник на Европа е взето в Милано през 1985 г. от лидерите на ЕС и причината е, че на този ден преди 69 години е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

На 9 май през 1950 г. в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, с която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана. Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне. Целта на предлаганото обединение е то да бъде "първа стъпка към европейска федерация". През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Идеите на Шуман, изложени скоро след края на Втората световна война, имат за цел установяването на дълготраен мир на континента. Френският министър предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Чрез обединяването на добива на въглища и стомана войната между страните, участващи в ЕОВС, става на практика невъзможна.

След първоначалния тласък за обединение на Европа, стремежа да задълбочаване на интеграцията между европейските страни се засилва. В резултат на 25 март 1957 г. са подписани т.нар. Римски договори. Те са в основата на Европейската икономическа общност (ЕИО) и на Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Шестте страни, участващи в ЕОВС стават основателки и на ЕИО и Евратом. Още в Договора за ЕИО е поставена цел за създаването на общ пазар със свободно движение на хора, услуги и капитали, който е факт в рамките на ЕС, като след 2007 г. България също е част него.

Резултат с изображение за peace

Представяме ви латински сентенции, посветени на мира:

„На хората подобава светъл мир, на зверовете - дива стръв.“

„По-добре надежден мир, отколкото възможна победа.“

„Живей с хората в мир, а с пороците воювай.“

„Любовта е бог на мира; обичащите обичат мира.“

„Мирът трябва да се придобива.“

„Изкуството процъфтява след възстановяването на мира.“

„Ако искаш мир, готви се за война.“

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017