В Световния ден на мозъка: Мнозинството хора се държат така, сякаш живота е чернова

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за един от най-важните органи, с които природата ни е дарила

На 18 март се отбелязва Световния ден на мозъка.

Ето и някои по-интересни факти за него:

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1 424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1 395 грама.

Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки – 2 049 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1 372 гр.

Най-малкият мозък принадлежи на жена – 1 096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2 до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по добре.

Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.

Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците – 111.

Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312 бр.). В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.

Представяме ви избрани мисли на руския учен в областта на невронауките и психолингвистиката професор Татяна Владимировна Черниговска:

„Хората трябва да работят с главата си, това спасява мозъка. Колкото повече е включен, толкова по-дълго е съхранен. Преди да се пресели в по-добрия свят Наталия Бехтерва2 написа книгата „Умните живеят по-дълго“.

***

Някои все още повторят, че нервните клетки не се възстановяват, но това не е истина. Всичко зависи от това, дали принуждавате мозъка постоянно да работи – трябва непрекъснато да Ви е трудно. Ако не натоварвате мускулите, те атрофират, и с мозъка е същото. Той не трябва да се отпуска, иначе ще настъпи беда.

***

Мозъкът работи на максимални обороти именно защото му е необходимо да върши трудна работа. Трудната работа за мозъка – това е лекарство.

***

Мозъкът е загадъчно силно нещо, което по недоразумение ние странно защо наричаме „моят мозък“. За това нямаме абсолютно никакви основания: кой на кого е, това отделен въпрос.

***

Действително плашеща мисъл – а кой всъщност е стопани в дома? Те са твърде много: гените, психосоматичния тип, маса други неща, включително рецепторите. Иска ми се да знам, кое е това същество, вземащо решение. За подсъзнанието въобще никой нищо не знае, по-добре е тази тема веднага да се затвори.

***

Мозъкът пази цялата информация, покрай която е минал, помирисал, опитал, изпил и т.н., всичко лежи там. Ако не помните това, това не означава, че това го няма в мозъка. Затова постоянно говоря: не трябва да се четат глупави книги, да се общува с глупаци, да се слуша лоша музика, да се яде некачествена храна, да се гледат бездарни филми.

***

Мнозинството хора се държат така, сякаш живота е чернова. Животът започва от момента на зачатието – моля да осъзнаете тази необикновена новост. Той вече тече и е само един. Защо трябва да се живее така, като че ли ще има възможност след това нещо да се поправи? Нищо никой не поправя.

Заглавна снимка: Time Magazine

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...

Ирина Вагалинска представи увлекателен архeологически трилър в Националната библиотека

Всяка премиера е събитие, но представянето на романа на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“ в световния ден на книгата в Народната библиотека „Св....