Интелектуалци от световна величина обвиняват полското правителство, че толерира хомофобията

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Подписалите се под писмото призовават кабинета да престане да взима на прицел сексуалните малцинства

Испанският режисьор Педро Алдомовар, канадската романистка Маргарет Атууд и полската писателка Олга Токарчук, носителка на Нобеловата награда за литература, обвиниха полската консервативна управляваща партия Право и справедливост, че толерира хомофобията.


Носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук(Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Подписалите писмото изразяват солидарността си с активистите и техните съюзници, които са арестувани, брутализирани и сплашвани, се казва в отвореното писмо, адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Канадската писателка Маргарет Атууд (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Критиките бяха отпарвени в открито писмо, подписано от още десетки писатели, актьори и кинодейци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хомофобските агресии се умножават в Полша, защото те са толерирани от управляващата партия, която превърна сексуалните малцинства в своя изкупителна жертва, се казва още в писмото.

Писмото е публикувано едновременно във френския в. „Монд“ и полския в. „Газета виборча“. Сред подписалите се под него са френско-мароканската писателка Лейла Слимани, американският писател Пол Остър, актьорите Ед Харис и Джеймс Нортън, британският писател Иън Макюън и др.


Испанският режисьор Педро Алмодовар (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В текста се споменава и протестът на 7 август във Варшава срещу ареста на активистка на каузата на хомосексуалистите, известна като Марго.

По време на демонстрацията бяха арестувани десетки протестиращи след сблъсъци с полицията. Според авторите на отвореното писмо Марго е политическа затворничка, защото е обвинена, че е повредила микробус с хомофобски лозунги върху него, който е бил част от „кампания на омраза, щедро финансирана“.


25 май, 2019 г., Гданск, Полша – марш за равенство и толерантност (Снимка: iStock by Getty Images/ Guliver Photos)

Подписалите се под писмото призовават полското правителство да престане да взима на прицел сексуалните малцинства, да подкрепя организации, които разпространяват хомофобията и да поиска сметки на онези, които са отговори за незаконните арести, при които е имало и прояви на насилие на 7 август.

Правителството на Полша води кампания срещу ЛГБТ идеологията. От идването на власт на Право и справедливост няколко района на Полша се обявиха за зони, свободни от ЛГБТ идеологията, като реакция на политиката в защита на правата на хомосексуалистите, водена от кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който е член на опозиционната партия Гражданска платформа.

Заглавна снимка: Mubi – Педро Алмодовар

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Йожен Дьолакроа – романтикът с четка в ръка

Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа, по-известен само като Йожен Дьолакроа, идва белия свят на днешния ден, 26 април, през 1798 година в Сен Морис на...

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...