Петък, 10 Януари 2020 | Светът

Предлаганата в Ню Йорк находка е вторият подобен екземпляр, известен до момента

Изключителна археологическа находка се предлага на търг в Ню Йорк - медальон на хан Омуртаг (814-831), съобщи първо е-vestnik.bg.

Наддаването ще се проведе на 15 януари т. г. Стартовата цена е 32,500 долара и вече има подадени четири предварителни оферти. Вероятно стойността на медальона ще се увеличи значително по време на търга.

Предлаганата в Ню Йорк находка е вторият подобен екземпляр, известен до момента. През 1975 г. при разкопки на Царевец българският археолог Петър Славчев намира медальон на Хан Омуртаг от същата матрица като предлагания сега от частен колекционер. Известната до момента находка се съхранява в Националния исторически музей.

Изложеният на търга медальон обаче е с по-хубав отпечатък и по-ясни надписи в сравнение с този в НИМ.

Владетелският накит е описан и скициран от чешкия археолог Карел Шкорпил през 1905 г. Този факт присъства и в обясненията за предстоящото наддаване. Възможно е точно това да е открития преди 105 години медальон, чиито следи след това се губят.

Хан Омуртаг наследява на българския престол баща си хан Крум. Известен е като "ханът строител". По време на управлението си успява да стабилизира българската държава и да потуши редица вътрешни противоречия.

На въпросния медальон надписът гласи: „На кан сюбиги Омуртаг”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона на върха, на която има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017