Четвъртък, 09 Януари 2020 | Светът

Една невероятна история, изпълнена с много смисъл

Сайтът News.sky.com разказва за една невероятна история, случваща се в единствената по рода си Аптека за поезия. По-голямата част от хората, които са я посетили, търсят помощ за намаляване на стреса и напрежението от съвременния ни начин на живот.

Базирана в град Шропшир, в замъка Бишоп, поетесата Дебора Алма с помощта на едно момиче, предписва стихове, а не хапчета на нейните „пациенти“.

Poet Deborah Alma is the brainchild behind the business

Г-жа Алма подрежда книгите в магазина си според "настроението", защото вярва, че поезията може да помогне за облекчаване на цяла гама от емоционални неразположения - от изтощение и стрес до разбито сърце.

Тя провежда поетични курсове и прави поетични консултации, като кани своите „пациенти“ в консултативна зала, задава им въпроси по списък и след това им „предписва“ внимателно подбрано стихотворение.

The pharmacy prescribes poems instead of pills

Тя споделя: „Мисля, че умението ми е в това, човек да получава точното стихотворение, след като опозная малко нуждаещият се, след като поговоря с него. Когато дам стихотворение на някого, то става негово, той го притежава. Като го залепи на хладилника си, то може да бъде успокояващо, приповдигнато, може да бъде много неща."

The Poetry Pharmacy ambulance

Г-жа Алма работи с пациенти с деменция години наред и вижда как поезията може да промени настроението им. Тя вярва, че едно стихотворение е способно да направи куп неща - да създаде интимна връзка с някой, който е преживял проблем, да бъде молитва, любов и очарование.

Резултат с изображение за Poetry Pharmacy bishop

Наскоро Световната здравна организация публикува доклад, който потвърди, че има значителни и непрекъснато нарастващи доказателства за ползите за здравето от изкуствата, а в Аптеката на поезията смятат, че получаването на подходящото стихотворение, „предписано“ на точния човек, може да промени неговото състояние в положителна насока.

Резултат с изображение за Poetry Pharmacy bishop

A view from the outside through the window of the Poetry Pharmacy. There is an old typewriter, shelves with bottles of ink, paper, books, boxes and drawers.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017