Триумф на любовта: Кралица Елизабет II и принц Филип – 72 години заедно (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На 20 ноември 1947 г. Елизабет встъпва в брак с чаровния морски офицер

Днес кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязват впечатляваща годишнина – 72 години от сватбата си. На 20 ноември 1947 г. Елизабет встъпва в брак с чаровния морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън в Уестминстърското абатство в Лондон.

Избраникът, който има гръцко, датско и германско кралско потекло, след женитбата получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Сватбената церемония на Елизабет и Филип е предавана на живо по радиото и е проследена от около 200 милиона слушатели.

Свързано изображение

5 години по-късно и само на 25 години Елизабет се оказва единственият престолонаследник след внезапната кончина на баща ѝ крал Джордж VI, през 1952 г.

Младата майка, която в онзи момент вече има две деца – принц Чарлз и принцеса Ана, след възкачването си на трона, ражда още две рожби – принцовете Андрю и Едуард.

Резултат с изображение за elizabeth ii and philip

Говори се, че още на 13-годишна възраст Елизабет се зарекла, че никога няма да вземе за съпруг друг мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 г., когато тя е още принцеса, а той е привлекателен гръцки принц и морски кадет. Когато Филип ѝ предлага брак в имението Балморал през 1946 г., Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата настояват за период на размисъл, но принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 г., са свидетелство за голямата им любов.

Резултат с изображение за elizabeth ii and philip

„Филип е ангел. С него се държим така, сякаш си принадлежим от години“, възторжено казва принцеса Елизабет на родителите си.

Не по-малко ентусиазиран е и Филип: „Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен“.

Резултат с изображение за elizabeth ii and philip

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип невинаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката ѝ и да стои на няколко крачки зад нея. Кралският съпруг също така не крие недоволството си, че четирите му деца приемат презимето на Елизабет – Уиндзор, а не неговото – Маунтбатън.

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравен – организацията на целия живот на принц Филип зависи от официалната програма на съпругата му. С течение на времето обаче той свиква с необичайната си позиция.

Резултат с изображение за elizabeth ii and philip

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са се подкрепяли взаимно в „главоболията“ покрай разводите на три от четирите си деца, както и в най-трудния период – от 1992 г., когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си до смъртта на лейди Ди пет години по-късно.

Резултат с изображение за elizabeth ii and philip

Успешното партньорство между кралица Елизабет Втора и съпруга ѝ е изградено не само върху любов и взаимно уважение, но и върху сходното им чувство за хумор. Това не означава обаче, че в семейния си живот те са били имунизирани срещу обичайните за всеки брак кавги. Бившият личен секретар на кралицата, лорд Чартърис, е разкрил, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си „да си затваря устата“.

Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, подобно на властването ѝ, е триумф на стабилността.

Заглавна снимка: Rappler

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Йожен Дьолакроа – романтикът с четка в ръка

Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа, по-известен само като Йожен Дьолакроа, идва белия свят на днешния ден, 26 април, през 1798 година в Сен Морис на...

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...