Папа Франциск: Тайният архив на Ватикана вече не е толкова таен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Отсега нататък огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив

Папа Франциск обяви в апостолическо писмо, че променя наименованието на Тайния ватикански архив, за да се избегнат негативни асоциации, свързани с определението „таен“, предаде Асошиейтед прес.

Отсега нататък огромният масив документи, ръкописи и папируси вече ще се нарича официално Ватикански апостолически архив.

Резултат с изображение за the vatican

Във вчерашното си апостолическо писмо, което има силата на закон, папа Франциск посочва, че архивът отдавна е отворен за учени и той самият е издал указ архивите от периода на Втората световна война, от управлението на папа Пий XII, обвиняван, че не се е обявил достатъчно твърдо срещу Холокоста, да бъде отворен за изследователи по-рано от предвидената дата 2 март 2020 г.

Светият отец изтъкна, че промяната в наименованието отразява по-добре същността на архива и начина, по който „обслужва църквата и света на културата“.

Архивът съдържа документация за Католическата църква в цял свят, датираща от 8 век насам. Той съдържа 600 различни сбирки, подредени по лавици, дълги 85 километра.

Свързано изображение
„Сикстинската капела“

Разположен в Апостолическия дворец, архивът разполага с читални и двуетажен „бункер“, изграден от подсилен цимент.

Най-ценните документи, които включват древни ръкописи със златни кантове и присъдата по процеса на светата Инквизиция срещу Галилео Галилей, се пазят в обезопасени помещения с климатична инсталация, където влажността е контролирана.

През 1881 г. папа Лъв XIII отваря архива за изследователи и годишно от това се възползват около 1500 учени.

Понастоящем най-съвременната документация, достъпна за проучване, е тази на папа Пий XI, починал през 1939 г.

Резултат с изображение за the vatican
„Ватикана“

Обичайната практика на Светия престол е да се чака 70 години след края на папството, за да бъде отворен свързаният с него архив.

Това обаче би означавало архивът на папа Пий XII, който е бил начело на Ватикана от 1939 до 1958 г., да стане достъпен за учени най-рано през 2028 г.

Светият престол беше подложен на натиск да подреди и каталогизира по-бързо сбирката от периода на папа Пий XII, за да може да бъде проучвана, докато все още има оцелели от Холокоста.

Резултат с изображение за the vatican pope
Папа Франциск

Папа Франциск обясни мотивите си за промяна на наименованието на архива и изрази съжаление, че оригиналното латинско наименование „Архивиум секретум“, чието същинско значение е, че архивът е частен и отделен, е било свързано с почти зловещи намеци, че Ватиканът крие тайни.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

И любовта ни сякаш по е свята, защото трябва да се разделим…

Днес е особен ден – от онези, които те карат да се чувстваш отговорен пред себе си и, заедно с това, мотивират очите ти...

„Икар“ в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова...

Хайнрих Ман: Силните имат право да бъдат оптимисти

Днес, 27 март, се навършват 150 години от рождението на Хайнрих Ман. Той е германски писател, един от най-острите критици на нацизма през 30-те...

От времето на Древна Елада досега театърът е магия, в която всички сме главни действащи лица

Театърът е място, където отиваме, за да поемем глътка въздух за душата. Там времето не съществува. Прожекторите заместват слънчевата светлина в реалност, в която...

Джузепе Торнаторе за един любовен филм в дигиталната ера

Един от последните филми на прочутия италиански режисьор Джузепе Торнаторе „Correspondence" разказва историята на любовниците Олга Куриленко и Джеръми Айрънс, които комуникират главно чрез...