Неделя, 18 Април 2021 | Светът

Тук е погребан отецът, считан за дясна ръка на Исус

Базиликата „Свети Петър” е църква във Ватикана от епохата на късния ренесанс. Тя е сред най-големите християнски църкви в света. Основите ѝ в настоящия вид са поставени на днешния ден, 18 април, през 1506 г., а строителството приключва 20 години по-късно. Преди да бъде издигната сградата, която познаваме днес, на същото място е съществувала друга християснка църква.

Резултат с изображение за san pietro roma

Именно тук е погребан Свети Петър, считан от католиците за пръв римски папа и пръв епископ на Рим. А както добре знаем, той е един от апостолите на Исус Христос. Смята се, че гробът на отеца е под самия олтар.

Базиликата „Свети Петър” със своята богата история и литургични функции е предпочитано място за поклонничество. Името ѝ се свързва с Контрареформацията, с папската институция и, разбира се, с много художници, най–известният от които е Микеланджело. Разглеждана от архитектурна гледна точка, църквата се смята за най–великата сграда за своята епоха.

Резултат с изображение за san pietro roma

Някога място, където сега се намират църквата и площадът „Свети Петър”, е било част от арена за надбягване с колесници. Римляните са го използвали за екзекуции. Убивали са християни, разпъвали ги на кръст и ги хвърляли като храна на животните. Вярва се, че един сред убитите християни е Свети Петър – дясна ръка на Христос. Затова и пред църквта се издига голяма негова статуя. Сам дошъл в италианската столица да проповядва посланието на Исус за мир и любов. Помолил да бъде разпънат с краката нагоре, тъй като не се считал за достоен да умре като своя учител. След смъртта му неговите приятели го погребват на Ватиканския хълм, днес част от площта на базиликата.

Резултат с изображение за san pietro roma

В проектирането и строителството на този архитектурен паметник се включват голяма част от талантливите архитекти в Италия, сред които Рафаело и Микеланджело. Удивителният площад пред базиликата е дело на Джанлоренцо Бернини. Той е построен през 1656 – 1667 г.

Известната църква е разположена в центъра на град Рим, върху десния бряг на река Тибър и близо до замъка Сейт Анджело и хълма Яникул. Това е най-внушителната сграда във Ватикана, куполът на църквата се вижда отдалеч. Достъпът до главния вход от изток е възможен през площад „Свети Петър”, който представлява преден двор, разделен на две части, всяка от които оградена от високи колонади. До предната фасада на сградата се достига по стълбище с две статуи на апостолите Павел и Петър, високи 5,55 метра.

Тук може да видите и "Пиета" на Микеланджело, тя оставя всеки посетител без дъх.

Резултат с изображение за san pietro roma

Базиликата „Свети Петър” със своето архитектурно, историческо, религиозно и художествено значение, е една от най–посещаваните забележителности в Рим.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017