Вторник, 14 Април 2020 | Светът

„Александър III“ над Сена се отличава със своята богата декорация в стил “боз-ар”

Мостът „Александър ІІІ” в Париж е разположен над река Сена и свързва Елисейските поля и Гран Пале с Дома на инвалидите. Мостът е бил кръстен на името на руския император Александър ІІІ за възпоменание на руско-френския съюз, сключен през 1891 г. между император Александър III (1845-1894) и президента на Френската република Сади Карно.

Резултат с изображение за paris alexander bridge

Първият камък е положен на 7 октомври 1896 г. от руския цар Николай II, императрица Александрина Феодоровна и президента Феликс Фор. Открит е по време на Световното изложение в Париж от президента Емил Лубе на днешния ден, 14 април, през 1900 г.

Резултат с изображение за paris alexander bridge

Мостът е направен по проект на инженерите Жан Резал и Амеди Алби и и архитектите Касиан Бернард и Гастон Кузан. Изграждането е продължило от 1897 г. до 1900 г. Направен е от стомана и е с обща дължина 160 м. и е широк 60 м. Има една арка, която носи участъка над реката, който е с дължина 107.50 м. Височината на моста е само 6 м. за да не закрива панорамата към Елисейските поля.

Свързано изображение

Мостът се отличава със своята богата декорация в стил “боз-ар”. В средата са поставени алегорични фигури на нимфи, символизиращи реките Сена в Париж и Нева във Санкт Петербург. В двата края има по две двойки 17 метрови пилони. На върха им са поставени позлатени фигури на пегаси и фами (богини на славата, мълвата и сказанията), а при основата им - алегорични фигури на Франция.

Композициите на фигурите на пегаси и фами носят следните названия: „Славата на земеделието” (изобразена е фама със сърп и житни класове, държаща в ръката си клонка, а под нея има рало и грозде), „Славата на изкуството” (изобразена е фама с фанфара, а на главата на пегаса има венец), „Славата на войната” (изобразена е фама с фанфара, а в краката на пегаса има щит и овен) и „Славата на битката” (изобразена е фама с меч, а под краката на пегаса лежи алебарда), а алегоричните женски фигури в основата символизират „Съвременна Франция”, „Франция при Карл Велики”, „Ренесансова Франция” и „Франция при Луи ХІV”. Освен тях има също скулптурни групи на деца с лъвове. По протежение на парапета са разположени канделабри, като тези в началото и края на арката над реката са със скулптурна група от херувимчета в основата.

По подобие на този мост в Санкт Петербург над река Нева е бил изграден Троицкия мост.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017