Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека ~ Чарлз Дарвин

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Чарлз Робърт Дарвин се ражда на 12 февруари 1809 година в Шрюсбъри, графство Шропшър, Англия. Петото дете от общо шест в семейството на д-р Робърт Дарвин и съпругата му Сюзан.

През 1831 година Чарлз завършва Университета в Кеймбридж и се отправя на околосветско пътешествие с кораба “Бийгъл”. Това пътуване, продължило вместо планираните две цели пет години, в последствие ще се превърне в тласъкът, довел до зараждането на теорията за произхода на видовете, или иначе казано – еволюционната теория на Дарвин.

По време на плаването Дарвин води записки в т.нар. Червени тетрадки, които след завръщането му у дома се превръщат в труда “Дневник на търсенията” или “Пътешествието на един естествоизпитател с кораба Бийгъл”, който излиза през 1839 година. В този “Дневник” за пръв път той описва много животни от Южна Америка и обитаващи островните архепелази гризачи, птици и костенурки.

Между 1838 и 1841 година Дарвин е секретар на Лондонското геоложко общество. През 1839 година се жени за Ема Уеджууд, която е негова братовчедка. В семейството им се раждат 10 деца. През 1842 година семейство Дарвин се местят и заживяват в Даун в графство Кент, където се установяват за постоянно.

Първият епохален труд на Чарлз Дарвин “Произход на видовете чрез естествен подбор” излиза на 24 ноември 1859 година. В него той доказва, че съществуващите видове – растителни и животински – са се развили по естествен път от други видове, запазвайки признаците и качествата, позволяващи им да оживеят в конкурентната среда.

През 1868 година се появява допълнение към първия му труд, което е озаглавено “Измененията на животните и растенията при одомашняване”. Три години по-късно излиза и най-големият и важен от трудовете му – “Произход на човека и половия подбор”, чрез който Дарвин доказва произхода на човек от други, по-низши животински видове.

Създателят на еволюционната теория почива на 19 април 1882 година. Тленните му останки са положени редом до гробницата на Исак Нютон в Уестминстърското абатство – мястото, отредено за вечен покой на най-великите хора на Великобритания.

Еволюционната теория на Дарвин получава признанието на болшинството от учените още докато той е жив. Това е водещата и фундаментална теория за съвременните схващания за еволюцията. Самият Дарвин описва живота си така: “Първо се учих, после извърших околосветско плаване, а после отново се учих. Това е моята автобиография”.

Естественият подбор като основна движеща сила на еволюцията получава подкрепата на научната общност през 30-те години на ХХ век.

Резултат с изображение за charles darwin art

Подбрано от Дарвин:

1. Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.

2. Човекът, с всичките си благородни качества все още носи в телесната си рамка неизлечимия печат на своя по-низш произход.

3. В дългата история на човечеството (и на животинския свят) са оцелявали онези, които са се научили да си помагат и да импровизират най-успешно.

4. Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина „естествен подбор“.

5. Защо талантът на мъжа не е наследствен? Защото умните мъже си избират жени с хубави лица.

6. Приятелството на човека е един от най-добрите начини да провериш колко струва.

7. Мистерията на началото е неразрешима за нас, затова трябва да остана агностик.

8. Една маймуна, ако се напие, повече няма да докосне бренди. Това я прави по-умна от доста мъже.

9. Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.

10. Невежеството по-често води до убеденост, отколкото знанието. Онези, които знаят малко, са именно онези, които настояват, че един проблем може или не може да бъде решен…

11. Човек с морал е този, който може да разсъждава за своите минали действия и мотиви и да одобри или да се разкая за тях.

12. Да намериш грешка и да я поправиш понякога е дори по-добро от това да намериш нова истина или факт.

13. Щом бедността се причинява не от природата, а от нас самите, грехът ни е голям.

14. Колко велико ти се струва бъдещето, когато си заобиколен от деца!

15. Самата същност на инстинкта е, че му се подчиняваш, независимо от разума.

16. Любовта към всички живи същества е най-благородната черта у човека.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...