18 години по-късно музеят на Смирненски отново отвори врати (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Сред експонатите в него са предсмъртният бележник на поета и шал, подарен от годеницата му

Музеят на Христо Смирненски отвори отново врати днес след продължила твърде дълго пауза за ремонт и реставрация – 18 години. Официалното откриване в двора на къщата на ул. „Овче поле“ 116 в столицата, където е живял поетът, събра ценители на неговото творчество, сред които и много деца, с директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, д-р Елена Алекова – главен уредник на музея, квартет „Светоглас“, поета Георги Константинов, актьора Янко Лозанов и ученици от 43-то ОУ „Христо Смирненски“ в София. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илиана Йотова и заместник-министърът на културата Юрий Вълковски.

Може да бъде изображение с на закрито

В обновения дом на поета посетителите могат да се потопят в автентичната атмосфера, в която от 1916 до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от Кукуш. Тук Смирненски пише едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В основната битова експозиция са оригинални вещи и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета, уточнява БНР. В залата на втория етаж има лични вещи, кореспонденция, оригинални ръкописи, снимки, първи и по-нататъшни издания на негови произведения. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на Христо Смирненски.

Може да бъде изображение с всекидневна

Сред най-интересните експонати са театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни творби, както и предсмъртният бележник на поета, притежание на Националния литературен музей. Особено вълнуващ артефакт е шал, подарен на поета от годеницата му Женя Дюстабанова. Доскоро сградата е била напълно разнебитена, със счупени прозорци и течащ покрив, припомни БНТ.

Може да бъде изображение с мебели и на закрито

Квартет „Светоглас“ дадоха начало на откриването, а директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов припомни редица от знаковите стихотворения на Смирненски като “Да бъде ден” и “Стария музикант”. По-късно Капралов заяви пред БНТ, че много училищни класове са изявили желание да посетят музея, затова очаква неговото бъдеще да е светло. Надява се и на интерес от страна на българските писатели. Той разкри, че от есента в къщата музей ще заработи литературен салон „Да бъде ден“, където творци и ценители на четенето ще дискутират различни теми.

Може да бъде изображение с на закрито

„За мен е чест, че Министерството на културата успя да подпомогне откриването на къщата на семейство Измирлиеви. Времето на Христо Смирненски няма как да отмине, защото с думите си той е сред нас. Имам ярък спомен от идването ми тук като дете, идвах тук, за да се заредя духовно, за мен е чест да видя един от символите на детството ми обновен“, каза зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Може да е творба на 1 човек и на закрито

Актьорът Янко Лозанов изпълни стихотворението на поета “Цветарка”, а поетът Георги Константинов рецитира стихотворение, посветено на Смирненски.

Събитието завърши с изпълнение на паметните стихотворения “Братчетата на Гаврош “ и “Юноша” от учениците от 43-то ОУ, носещо името на поета.

Къщата-музей е с приемно време от вторник до събота от 10.00 до 18.00 часа, а днес, в деня на откриването, входът е свободен.

Снимки: Visit Sofia, страница във Фейсбук

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...