Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на известния актьор и педагог започва от София

По нетрадиционен начин в София ще се даде началото на националната програма по честването на 80-годишния юбилей на един от най-обичаните актьори и театрални педагози в България Стефан Данаилов.  Той си остава най-сниманият български актьор до момента. С ролите си във филми като “Иван Кондарев“, „Борис“, „Дами канят“, „Черните ангели“, „Иконостасът“, сериали като „На всеки километър“, „Стъклен дом“, „Октопод“ и „Фамилията“ Данаилов продължава да бъде популярен сред публиката.

С „Ламбо сафари“ на 15 юни от 10, 30 часа в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ ще започне разходка из знакови места на гр. София през личната биография на софиянеца Стефан Данаилов.

За първи път в София ще се проведе сафари, посветено на български актьор.

Маршрутът ще мине през знакови за града и Стефан Данаилов места. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

„Наш дълг и мисия е да пазим паметта за ярките личности в културата. Стефан Данаилов остава незабравим в безбройните си роли, но с този проект ще покажем и образа му на наш съгражданин, част от неповторимата енергия на столицата.“, каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Акцентът на проекта „Ламбо сафари“ ще бъде личната история на актьора, разказана през историята на сгради, институции, училище, театри, градини и други места от София.  

Някои от ключовите са градинката „Кристал“, място, в което Данаилов среща голямата си любов Мария, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където Мастъра, както го наричат студентите учи и преподава, „Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов „Следите остават“ по Павел Вежинов и други. Гид в това пътуване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, които днес са вече утвърдени актьори като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други.

Сафарито посветено на известна личност е част от културния календар на градове като Стокхолм ( Ингмар Бергман, Грета Гарбо), Париж, (Салвадор Дали, Едит Пиаф).

В богатата програма от събития, посветени на Стефан Данаилов ще има нов документален филм, книга, изложба, спектакли с негови студенти и Гала вечер в Народния театър „Иван Вазов“.

Програмата на честванията е създадена от Росица Обрешкова и Георги Тошев и се реализира със финансовата подкрепа на Столична община. Партньори са още Българска национална филмотека и Народен театър „Иван Вазов“. В нея участват студенти на Стефан Данаилов, колеги, приятели и почитатели.

„За мен и хората, които се включиха в създаването на юбилейната програма, е важно да поддържаме жива паметта за един забележителен човек, който с лекото съчетаваше различни роли – на актьор, педагог, общественик, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше достатъчно дълъг, но пък е съдържателен, богат, отдаден на другите. Отвъд личната харизма , Данаилов притежаваше едно много важно качество – чуваше другите, помагаше им. Доказателството колко обичан продължава да бъде е готовността , с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на различна възраст, с различен социален статус. И въпреки, че днес няма звания, за Стефан Данаилов спокойно можем да кажем, че е „народен артист“, защото хората го помнят!“, каза журналистът Георги Тошев, един от инициаторите на юбилейната програма.

Част от програмата е официалният сайт на Стефан Данаилов https://www.stefandanailov.com/ , който ще събере архива на актьора и ще информира почитателите му за събитията, свързани с юбилея. 

Снимка: Българска национална филмотека

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....