„Пловдив чете“ – срещи с големи писатели и хиляди нови книги

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На откриващото събитие в Античния театър ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“

Една от емблемите на литературния фестивал „Пловдив чете” – „Алея на книгата“, стартира на 13 юни и ще продължи цяла седмица. 44 издателства ще разположат книгите си в 18 шатри на красивото пространство пред Централна поща. Те ще работят всеки ден от 10 до 20 часа, а в последния ден – до 19 часа. „Алея на книгата” – Пловдив’ 2022 се организира от Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на най-големия литературен фестивал у нас „Пловдив чете“ е на 13 юни от 20 часа на Античния театър. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще може да се наслади и на музикалния спектакъл „Приказката“ – концерт на група P.I.F., със специалното участие на актьора и певеца Владимир Михайлов, вокала Ерсин Мустафов и музикантите Иван Велков, Мартин Профиров, Христо Михалков.

Може да бъде изображение с 3 души, дете, изправени хора и на открито
Литературен кът „Пловдив чете“

Същия ден в къща-музей „Христо Г. Данов“ от 17 часа започва традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

На „Пловдив чете” ще има срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, артработилници и рецитали ще оживят Пловдив по време на фестивала. Най-новите си книги ще представят знакови за българската литература имена като Маргарита Петкова, Добромир Банев, Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов и Йордан Славейков.

Може да бъде изображение с 3 души, очила и текстово съобщение

„Абсурдни времена“ в нецензурираната си версия е безспорен бестселър, а Маргарита Петкова и Добромир Банев ще прочетат откъси от нея нея и ще дават автографи на читатели и почитатели на 18 юни от 14 часа в Културен център „Тракарт“.

Пловдивската публика ще види и Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми, Антон Баев, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев и още много други.

Ще се включат и множество чуждестранни автори. Тази година ще видим румънския писател Богдан Станеску. Ще бъде представен романът на италианския писател Джовани Додзини „И Бабукар водеше колоната“. Той е носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019. Чуждестранни гости с техни книги на „Пловдив чете“ през 2022 г. са и украинските писателки Евгения Белорусец с романа й „Щастливи падения“ и Гаска Шиян с книгата й „Зад гърба“. Чешкият център в София ще представи романа на чешкия писател Михал Сикора „Пет мъртви кучета“.

Може да бъде изображение с текст, който гласи '13 юни връчване на национални литературни награди, „христо данов" 17:00 къща музей, „христо данов" 20:00 плов див leme официално откриване тържествено връчване наградите орфеев венец златна четка приказката концерт група P.I.F специалното участие владимир михайлов, ерсин мустафов полина герасимова античен -пловдив Bxog свободен 13-19 юни 2022 K жанет45 ۳۳۳۳۳۳۳ከ българскакнига-'

В рамките на фестивала ще се проведе среща-разговор с екипа от Грузия и с Ниня Мачарашвили, директор на екипа, работил по организацията на международния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021“.

Децата също не са забравени. За тях ще има специални представяния на детски книги. Писателката Петя Кокудева ще представи на най-малките най-новата си книга „Иху-биху-измислячус“, а малките читатели ще могат да се докоснат до множество детски книги на платформата „Книгоходец” и на издателство „Точица“.

Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“. Литературният фестивал „Пловдив чете“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Хитовият корейски исторически филм „Забранена мечта” ще бъде показан днес от 15 часа в Lukcy Дома на киното. Прожекцията е организирана от корейското посолството и е част от проявите за „Седмица на Корея 2022“.

Филмът е базиран на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Той представя взаимоотношенията между крал Седжонг – най-известния владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история, и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света.

Филмът е със субтитри на български език. Режисьор е Хо Джин-хо, а в ролите ще видим Хан Сук-гю и Чой Мин-шик.

Заглавна снимка: Ванеса Попова

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Йожен Дьолакроа – романтикът с четка в ръка

Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа, по-известен само като Йожен Дьолакроа, идва белия свят на днешния ден, 26 април, през 1798 година в Сен Морис на...

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...