Мартин Вопенка предупреди, че ни очаква трудно бъдеще

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Събития като войната в Украйна изместват фокуса от по-важните проблеми на човечеството, смята чешкият писател визионер, който посети България

Хора като писателят Мартин Вопенка са като мост към бъдещето – показват какво може да ни се случи занапред. Самият той мечтае за свят, в който най-богатите са най-осъзнати. Тъжно му е, че рушим планетата си. Вярва, че тези, които идват след нас, ще са по-добри.

Авторът на романа „Новата планета“ (издание на „Изида“, сравняван с „Игрите на глада“ и „Игра на тронове“) беше в София като специален гост на Софийския литературен фестивал за млади читатели, който се проведе в рамките на Пролетния базар на книгата. „Новата планета“ беше сред най-търсените заглавия на базара. Писателят даде много автографи и участва в популярни тв и радио предавания.

Новата планета не е някъде в космоса, а тук, на Земята, място, което изолира хора, считащи себе си за избрани. А на всички са се случили нещата, които се случиха на нас през последните 3 години. При положение, че романът е издаден за пръв път преди 7 години, това е сбъднало се пророчество.

Мартин Вопенка е сред най-популярните пера в Чехия, като е на практика единственият ядрен физик, който е същевременно и писател. „Новата планета” със сигурност е най-важната книга, която е създал досега. И най-любимата му. Сюжетът е изключително увлекателен и разказва за приключение, напомнящо библейската история на Йосиф и неговите братя, които се опитват да го убият, защото завиждат на това, че баща им обича най-много него, най-малкия.

„От гледна точка на астрофизиката – казва писателят, – бъдещето може да е какво ли не. Но според теорията на вероятностите не е задължително да се случи най-правдоподобният вариант.”

Вопенка предупреждава, че събития като войната в Украйна изместват фокуса от по-важните проблеми и задачи пред човечеството. Една от тях е да спаси тропическите гори, които са белите дробове на планетата. „Бил Гейтс не е добър човек – казва чешкият писател, – защото ако мислеше за Земята, щеше да изкупи горите с несметните си богатства и така да ги съхрани.”

Цивилизацията ни става все по-зависима от фигури като Гейтс или Илон Мъск, смята още Мартин Вопенка. Парите им дават неограничена сила да се разпореждат с бъдещето на човечеството. „Един от вариантите – казва писателят, – е да създадат паралелен свят, в който да се отделят със своите сътрудници и последователи.” Точно както се случва и по страниците на пророческия роман „Новата планета”.

„За тая раница съм тичал 30 километра”, подхвърли например Мартин при гостуването си, като посочи раничката, с която се движеше из София тия дни. А после обясни, че ски бягането всъщност е сред любимите му спортове – раницата е награда, а пък по-рано се справял на ски и с дистанция от 90 км. Сега му предстои състезание по триатлон.

Философията му е забележителна – комбинация от морални принципи и любов към природата. Обича самотата, защото така чува себе си най-добре. Спасение от шума търси в планините. Включително и нашите – лятото му предстои пътешествие из българската Стара планина, след като преди два месеца беше в Южна Африка.

Снимки: Деница Проданова и Стефан Тотев  

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....