Понеделник, 09 Март 2020 | Градът

Репортаж на Светослава Кузманова за предаването „Нещо повече“ по БНР

24 часа след като кината, театрите, музеите и галериите затвориха врати за публиката културните институти вече пресмятат загубите, съобщава БНР. Не обаче в пари, защото днес е едва вторият ден, след като на сайта на Министерството на културата се появи забраната. Засега част от директорите се опасяват от отлив на публика дори след като заразата отмине. Други пък ще използват карантинния период, за да направят спешни ремонти и пускат артистите в отпуск.

Част от тетрите и музеите днес не работят. Не заради коронавируса, а защото е понеделник и почиват в първия ден от работната седмица. Отменени театрални представления имаше вчера и няколко днес.

От утре започва по-съществената отмяна. Кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, читалища, опери и филхармонии са само част от културните институции, които затварят врати за публика. Заповедта е в сила до второ нареждане.

Загубите за театрите ще се измерват в няколко хиляди лева само за една вечер. Голяма част от тях събират публика ежедневно на две сцени – голяма и камерна. Народният театър вече традиционно пълни три зали – две камерни и една голяма с два балкона. Местата и за трите са 1003.

„Дори да не са напълно разпродадени, загубите ще са големи и не става дума само за пари“, казва директора на Народния театър Мариус Донкин: „То е по посока и на рефлексите и към нашите зрители, които са свикнали всеки ден да идват… Ако сложим на везните – от едната страна парите, от другата здравето на хората, кое е по-важно? Здравето е по-важно. Ако ние сме здрави и бъдем заедно, можем да преодолеем и това, което сме загубили като пари“.

И въпреки че театърът е затворен за публика, в него се работи. Актьорите репетират усилено за времето, когато хората ще влязат в салоните. За 21-ви март е насрочена премиера на постановката „Капитал(на) грешка“. Тя е под режисурата на Иван Панталеев, който от години живее в Германия и който е в България за кратко.

В Музикалния театър всяка вечер до края на седмицата трябваше да се играе постановката „Фантомът на операта“. Това е спектакъл с особен статут, защото за него се купуват специални права. Той не присъства постоянно в афиша на оперетата, казва директора Марияна Арсенова: „Най-важно преди всичко е здравето. Пари се печелят. Хората разбират това нещо, в театъра е спокойно. Ръководството решихме план за действие през този период. Имаме огромно желание целия цикъл да го преиграем отново, може би през май, нашата публика да е спокойна и да знае, че всички билети за „Фантома на операта“ могат да бъдат презаверени, а тези, които не могат да присъстват, ще получат парите си обратно“.

През май Музикалният театър беше планирал ремонт за укрепване на основите на сградата. Този ремонт ще се случи сега, каза още Марияна Арсенова, а през това време артистите ще бъдат в годишен отпуск. От следващата седмица обаче репетициите продължават. След месец е планирана премиера на „Принцесата на цирка“. Тя може да бъде отложена във времето, но ако карантинният период е по-кратък, артистите имат готовност и за 9-и април.

Самият културен министър Боил Банов каза тази сутрин в телевизионно интервю, че се надява карантината в културата да е за няколко дни или седмица.

Повечето културни институции вече обявиха, че публиката може да презавери купените билети за други дати или ще ѝ бъдат върнати парите.

Софийската филхармония реши, че ще прави лайфстрийм в дните на отложените концерти.

Един от най-големите кинофоруми у нас – София филм фест, трябваше да започне в четвъртък – 12 март. Чакаха се повече от 300 чуждестранни гости и беше планирана прожекцията на близо 200 филма.

Снимка: БГНЕС

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017