Понеделник, 13 Януари 2020 | Градът

Изложба за храма е подредена в Антропологичния музей до май т.г.

Вероятно всеки от вас е посещавал Кремиковския манастир "Св. Георги Победоносец", ако не от поклонически порив, то поне заради живописното място на южните склонове на Стара планина и красивата гледка към Софийското поле, която се открива.

По-любопитните от вас вероятно са се запознали и с някои аспекти от богата история на мястото, която ни връща поне 6 века назад.

Резултат с изображение за кремиковски манастир
Дворът на манастира е пълен с всякакви екзотични птици

Макар и доста популярен като част от Софийската Света гора, историята на този манастир, особено ранната, е забулена в мистерия – каза пред Радио София археологът Владислав Тодоров, който работи там от 2015 година. - Съществуват легенди, че храмът е съграден по времето на цар Иван-Александър в края на ХІV век, но първите писмени свидетелства за манастира са от ХVІ век (1530 г.).

Резултат с изображение за кремиковски манастир

Историята на Кремиковския манастир се допълва всеки ден по малко – отбеляза още Владислав Тодоров.

Доскоро мислехме, че той се появява там през Възраждането, но много е възможно да се потвърдят легендите – че е възникнал още през ХІV век.

Резултат с изображение за кремиковски манастир

Има сведения за преустройството на църквата през 1493 г.

Във времето манастирът е преживял земетресение и пожар, бил е дострояван няколко пъти, включително и през ХХ век.

Някои реликви от това място се съхраняват в различни български музеи.

Резултат с изображение за кремиковски манастир

Повод за разговор с Владислав Тодоров е тематичната изложба, която беше открита на 9 януари в Националния антропологичен музей и която имате възможност да разгледате там до май т.г. Тя представя археологически находки открити в района около манастира още от първите проучвания там 80-те години, както и дигитални възстановки на различните етапи от историята му.

Изследователските разкопки продължават през април.

Източник: БНР; Заглавна снимка: Sunrisinglife

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017