Неделя, 01 Декември 2019 | Градът

Темата коментира главният архитект на София Здравко Здравков

Площад „Св. Неделя” в София ще бъде с нов облик. Столичната община възложи конкурс за проектиране. В него участваха архитектурни студиа на световно ниво – привлечени именно от културното ни наследство. В петък международно жури класира победителя – студио „Фуксас”, съобщава NOVA.

Проектите на студиото говорят за тях във всеки град – не само на Стария континент. По думите на журито, всеки от кандидатите за сърцето на София се радва на международни признание и престиж.

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини.

Резултат с изображение за площад света неделя

Планът на „Фуксас” е да направи пространството в сърцето на София достъпно за пешеходците, да запазят историческия облик на площада, но и да го осъвременят с фотоволтаици. Нощем те ще светят. Денем, от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода ще ни разхлажда през лятото.

Идеята е приета почти от цялото жури, без един. Архитект Борислав Игнатов е подписал с особено мнение. „Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта, който има компромиси да бъде поправян в движение. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури”, коментира Борислав Игнатов.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия затова в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, каза председателят на журито Малина Едрева.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира догодина. Строежът ще започне през 2021-ва. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 милиона лева.

„Надявам се членовете на журито да са се спрели на най-добрия проект, който да бъде и красив, и функционален. Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.  

Резултат с изображение за площад света неделя

„Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглежиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив, има респект към намерената археология. Във всички проекти намерих по една добра идея. Избраният е реализируем, това беше едно от условията ни като възложител в конкурса”. Така коментира проекта за нов облик на площад „Св. Неделя” главният архитект на София Здравко Здравков.

Резултат с изображение за площад света неделя

„Дебатът в журито беше огромен. Много трудно беше журирането на проектите. Арх. Игнатов има своята позиция, която аз уважавам. Всички останали членове взеха това решение с огромен дебат и анализиране на това, което е представено. Преценено е, че този проект отговаря на критериите ни като възложител и той може да бъде реализиран в рамките на мандата – до 2023 г”, допълни Здравков.

Главният архитект на столицата коментира и намерението на кмета на район „Лозенец” да поиска от ДНСК да нареди събарянето на небостъргача „Златен век”.

„Желанието на кмета беше тази сграда да се приведе в съответствие с общия устройствен план. Важно е да се обърне внимание кога се издава разрешението за строеж. Това се случва два дни преди влизането на общия устройствен план. Моето мнение е, че мястото на тази сграда не е там. Въпросът е, че ние трябва да се съобразяваме със закона”, посочи Здравков.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017