Петък, 22 Ноември 2019 | Градът

Разкритието бе направено недалеч от Епископската базилика на ул. „Леонардо да Винчи“

Между 300 и 500 сребърни и бронзови монети и загинал при готското нашествие в средата на трети век сл. Хр. жител на Филипопол намериха в Пловдив. На стряскащата находка се натъкнаха археолозите Елена Божинова и Камен Станев, недалеч от Епископската базилика на ул. „Леонардо да Винчи“.

Резултат с изображение за сребърни монети пловдив

На обекта личат белезите на типичната за разрушаването на Филипопол от готите през 250 г. обстановка - паднал покрив и опожарени деструкции по кирпичените стени.

Между падналите керемиди е била сложена и кожената торба със сребърниците, част от които са били разпръснати наоколо.

Резултат с изображение за сребърни монети пловдив

Монетите на пръв поглед са от същата епоха, но те тепърва трябва да се почистят от реставратор и да се изследват от експерт по нумизматика.

В близост до съкровището са намерени и части от скелет – долни крайници и част от ръка в неестествена поза. Вероятно е на загинал при разрушенията на града. Възможно е да е бил убит, смята Елена Божинова.

Сградата от трети век е перистилна – един от любимите архитектурни стилове по онова време.

Открита е и друга интересна находка - подова мозайка от късната Античност. Най-вероятно мозайката е от 4.-5. век, но трябва да се свери с образците на намиращата се в близост Епископска базилика.

Стените на зданието са били с полихромна украса, оцветени в червено, синьо, жълто и зелено.

Миналата година Елена Божинова и Камен Станев откриха филипополско семейство, зверски убито в дома им при нашествието на готите в сграда, недалеч от храма „Света Марина“. Мъжът и жената са били посечени, а детето им - прободено с копие в гърдите. В предсмъртен ужас мъжът е стискал в ръката си изящна бронзова статуетка на Венера със златна огърлица.

Източник: Marica.bg

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017