Петък, 15 Ноември 2019 | Градът

Композицията на Георги Чапкънов осъмна без елемента, на който се подпира писателят

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от бронзовата статуя на поетите Пенчо и Петко Славейкови в центъра на София.

Композицията на Георги Чапкънов осъмна без елемента, на който се подпира писателят, само шест месеца, след като беше инсталирана обновената скулптура.


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става обект на подобен вандализъм. В началото на ноември 2015 г. бронзовата композиция осъмва с изкривен бастун.

През септември 2009 г. пък гола жена поругава паметника на Славейкови баща и син, като се снима гола на скулптурата.


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази година паметникът отново предизвика спорове и дискусии. Той премина през цялостна реставрация, след която беше върнат на мястото си с нова сянка под краката на поетите. Мнозина бяха подразнени, че новата сянка е излъскана до блясък за разлика от предишната, която изглеждаше умишлено патинирана.

Композицията на Пенчо и Петко Славейкови е създадена по идеята на архитект Станислав Константинов и е реализирана от Георги Чапкънов. Скулптората привлича както туристи и посетители на столицата, така и жителите на София.


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозина се снимат, седнали до фигурите на двамата поети.


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Други скулптори на Чапкънов също са ставали обект на кражби и вандализъм. Така например пред входа на ул. "Ангел Кънчев" 3 той украсява стълбите с бронзов бръшлян, из който имаше малки гущери, птички и други дребни фигурки.

Елементите бързо започнаха да изчезват от фината декорация, затова най-накрая скулпторът беше принуден да демонтира цялата композиция.

Източник и заглавна снимка: БГНЕС

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017