Старата баня в Ловеч – единственият атракцион на водата в Европа (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Общината е номинирана за Петото издание на Балканските туристически Оскари

Ловеч вече може да се похвали с единствения в Европа виртуален атракцион на водата. Община Ловеч бе номинирана за Петото издание на Балканските туристически Оскари. Церемонията ще се проведе на 5 декември в х.“Маринела“ в София.

В старата градска баня на Ловеч, под специално стъкло, може да се види как е действала древната отоплителна система „хипокауст“, а благодарение на интерактивните програми и мултимедийни ефекти, посетителите научават интересни „водни“ събития и факти.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч

В атракциона ще бъдат представяни интерактивни програми и филми за историята на банята, за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни. Във виртуалния воден атракцион, посетителите му ще открият много и най-различни „водни“ изненади.

Старата градска баня на Ловеч е строена през XVII-XVIII век. Тя е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Разпределението й е Нейното разпределение е сходно с плановите схеми на повечето тогавашни сгради с подобно предназначение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната.

Свързано изображение

Банята е с уникална система за затопляне на водата отдолу (хипокауст), позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Водата за банята е идвала по тръбопровод от глинени тръби от Липака и от още два извора. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените.

Свързано изображение

Интересна е подовата настилка на банята. Тя се състои от големи и дебели мраморни и каменни плочи, и тухли. Под пода на топлите зали имало пространство високо около 1 м., в което се е пускал топъл въздух. Именно тази отоплителна инсталация се нарича „хипокауст“ – „отопление отдолу“. По същия начин имало монтирано отопление и на стените. Специални фурни вън от сградата загряват нужния за отопление въздух и го пускат нагоре към пода и стените. Други пещи топлят водата за топлите басейни.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч

Сградата е с каменна зидария, с дебелина на външните зидове 100-120 см и вътрешни с дебелина 80-90 см. Отворите за вратите и прозорците са с малки размери от 60 до 120 см. Непосредствено до банята е долепена пеща с принадлежащите й помещения и склад за въглища. Голяма съблекалня завършва с полусферичен масивен купол на 10 м. височина от пода.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч
Преди обновяването

Някога в помещението е имало шадраван, а в средата на всяка от четирите стени – ниша със свод и островръха арка. Централната къпалня е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. С куполи са и двете странични крила. В куполите има звездовидни отвори за вентилация.

Старата баня в Ловеч беше изцяло реставрирана през 2014 г. по проект, финансиран от ОПРР.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...