В Търново правят кино пунктове за туристите (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Обозначават места, където са снимани знакови сцени от родни филми

Естествените декори, използвани при заснемането на филми във Велико Търново, ще бъдат обозначени с информационни табели, а туристите ще могат да гледат сцената, запечатала конкретното място в града. Идеята е на Регионалния исторически музей. В момента се работи по съгласувателните процедури с Националната филмотека. Очаква се най-новата туристическа атракция на старата столица да стане факт догодина.

Старопрестолно Търново е любима снимачна площадка за българското кино, както и за чуждестранни продукции в последните години.

Любовта в „Крадецът на праскови” – на фона на града

Панорама на Велико Търново от 60-те години на миналия век е блестящата екранизация по повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови”. Лентата, заснета през 1964 година, е запечатала невъзможната любов между Елисавета и сръбския военнопленник Иво Обренович, блестящо изпълнени от Невена Коканова и Раде Маркович.

Режисьорът Въло Радев помества лагера за военнопленници на входа на Царевец, през телените ограждения в далечината Търново се вижда като на длан, а любовните сцени се случват в двора с прасковите в Арбанаси.

Информационни табели с откъси от филмите

Местата на заснимане на култовите сцени от този и още десетки други продукции, снимани във Велико Търново, ще бъдат маркирани с информационни табели, разказа Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей.

Идеята се родила случайно. „Наш колега, който се занимава с антична археология, когато се запознаваше с вградените в северната крепостна стена на дворцовия комплекс надгробни плочи, се сети, че във филма „Крадецът на праскови“ една сцена, която трае около две минути и половина, е снимана точно на това място.“

В кадри от филма “Крадецът на праскови” се вижда част от стената на царския дворец на Царевец. В сцената актьорите Раде Маркович и Наум Шопов играят шах, а на заден план се виждат две вградени надгробни плочи. Филмът показват паметниците от II-III век от римския град Никополис ад Иструм. Дворцовата стена на Царевец е изградена през XIII век, а сцената от филма е заснета през втората половина на XX век. Хиляди години, събрани в един кратък епизод”, обяснява Иван Църов.

Резултат с изображение за търновската царица
„Крадецът на праскови“

Старопрестолният град – снимачна площадка за близо 50 филма

„Бегла справка показва, че във Велико Търново и околностите са снимани около 50 филма, а по нашите обекти – тези, които стопанисва Регионалният исторически музей, със сигурност поне пет. И именно за тях нашата идея като музейни работници е да сложим табела, да обозначим, да вземем съответния откъс от филма, който да може да се изтегля, но за това ще трябва да се поразровим в Националната филмотека, ще трябва да се платят авторските права. Затова го виждам да се случи в началото на следващия сезон“, отбеляза мезуйният директор.

От догодина великотърновци и туристите чрез филмовите табелище ще могат да си спомнят и да гледат сцени от последния филм на Апостол Карамитев – „Сватбите на Йоан Асен Втори”, с режисьор Вили Цанков, който е сниман на Царевец през 1975 година.

Резултат с изображение за капитан петко войвода филм
Васил Михайлов в „Капитан Петко Войвода“

Сантимент и забавление

Сред най-известните продукции, снимани във Велико Търново, са “Търновската царица” с участието на Стефан Данаилов и Камелия Тодорова,“Капитан Петко войвода” с Васил Михайлов. Други популярни заглавия са “Бъди щастлива, Ани”, “Иван Кондарев”, “Ивайло”, както и българо-италианската телевизионна продукция “Капитанската дъщеря” по едноименната творба на Пушкин, сцени от която са заснети в църквата “Рождество Христово” в Арбанаси.

Според директора Историческия музей Иван Църов така ще се разнообразят туристическите услуги във Велико Търново.

„Една допълнителна информация, нещо допълнително и интересно, сантимент у хората, които са гледали филмите, пък за тези, които не са ги гледали – възможност да се запознаят и да проявят интерес да изгледат филма“.

Източник: БНР; На заглавната снимка: Кадър от „Крадецът на праскови“

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...