90 балона с мисли на Радичков литват към небесата

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В Монтана почитат мъдреца от Калиманица с поредица от събития

Утре се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков. Писателят ще бъде почетен с различни прояви в Монтана (родом той е от близкото село Калиманица). Планирани са краеведска конференция и документална изложба.

Днес, в двора на училището, което носи неговото име, се събраха деца, за да рисуват врабчетата от света на Радичков. Учениците, които вече са описали света на писателя в есе, ще бъдат отличени с награди.

„През годините много често сме правили кратки драматизации по „Ние, врабчетата“, рисували сме ги, изработвали сме ги от материали. Учениците познават Радичков и неговите врабчета“, споделя директорката на училището Станка Костова-Сретениева.

„В това ги възпитаваме – да обичат литературата, да обичат родния край както Радичков го е обичал и да се вслушват в мъдростите, които той е казал“, допълни тя.

Свързано изображение
Портрет на Радичков, автор Румен Първанов

Ежегодно в училището пишат есе по мисъл на Радичков. „И всяка година има участници. От по-големите ученици, разбира се. Но това означава, че те разбират посланията на мъдреца“, коментира Станка Костова-Сретениева.

Тази година конкурсът е на областно ниво. Озаглавен е „Светът на Йордан Радичков“. По темата са писали 13 деца, като три са от училището.

В училищното фоайе и по коридорите има мисли на Радичков, „за да могат учениците, минавайки, и гостите на училището да си ги четат и да си вадят някаква поука за себе си“, разказа още училищният директор.

Сега за годишнината в училището са подредили и изложба с детски илюстрации към произведения на Радичков. Рисували са 100 деца от различни възрастови групи.

На рождения ден на писателя – 24 октомври, 90 балона с цитати от негови произведения ще полетят към небето.

Източник: БНР; Заглавна снимка: Портрет на писателя от Георги Ковачев – Гришата

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...

„Антистатик“ събира авангарда на родните хореографи (видео)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц...

Ал Пачино на 84: Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето

Сицилианец по произход, роден в Бронкс 25 април, 1940, и израснал в Манхатън, Ал Пачино е истинска легенда и професионалист на място в света...

Открит ли е гробът на гръцкия философ Платон?

Папируси от римския град Херкулан разкриха местоположението на гроба на гръцкия философ Платон. Това твърди Грациано Раноча, папиролог от университета в Пиза, предаде Arkeonews....