Вторник, 11 Януари 2022 | Театър

Зрелищният спектакъл на Диана Добрева и Александър Секулов гледаме на 14-ти и 15-ти януари

След две години отсъствие от родния бряг, на 14-ти януари „Одисей“ ще се завърне при вярната си публика, съобщиха от Драматичния театър в Пловдив. Предвидено е спектакълът да се играе и на 15-ти януари. Автор на пиесата по творбата на Омир е драматургът Александър Секулов, а режисьор е Диана Добрева.

Спектакълът „Одисей“ е разказ за пътя на човека към себе си, срещу себе си, отвъд себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на собственото име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и разбира какво е да пътува срещу времето. Но Итака не е последен пристан за този, който е обречен да бъде герой. Пророчество го тласка към последно пътуване отвъд познатите предели. На брега е застанала Пенелопа – жена, която знае как да прекоси раздялата, за да дари на любовта единственото, което заслужава – вечност. За да може пътуването да продължи.

За писателя Недялко Славов „Одисей“ е от ония театрални събития, които се появяват, за да станат памет.

Културологът Ренета Бакалова определя "Одисей" като величествена постановка, наситена с много сила и красота. "Театър, който омагьосва сетивата. Постановка, изпипана и изящна във всеки един детайл. Всяка дума, всеки звук, всяко движение на ръката… Нищо не е излишно, нищо не натежава. Текстът е великолепен. Сценографията е нещо, което трябва да се види, защото не може да се разкаже. Музиката е неделима от цялото и пасва на постановката като втора кожа. Актьорите – безумно много талант на едно място", споделя впечатленията си тя.

В спектакъла участват Константин Еленков, Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Троян Гогов, Деян Георгиев, Петър Дочев, Диана Спасова, Василена Винченцо, Калоян Трифонов, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Георги Богданов, Румен Драганов, Мария Сотирова, Боряна Братоева, Патриция Пъндева, Славена Зайкова, Биляна Георгиева, Аделина Желязкова, Надежда Колева, Йоана Кирчева, Таня Стоунс, Пламена Божилова, Красимир Василев, Стилиян Стоянов, Георги Сиркатов, Атанас Апостолов, Валери Георгиев, Павел Сапунджиев.

Използвани са стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музиката на Петя Диманова, а музиката на живо - на Янис Пантазис, хореограф е Деян Георгиев.

Постановката е отличена с Награда „Пловдив“ в раздел „Театър“ за спектакъл, награда „Пловдив“ за Александър Секулов в раздел „Художествена литература“ за пиесата „Одисей“ и с награда „Икар“ за майсторско техническо осъществяване.

Снимки: Александър Богдан Томпсън

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017