Неделя, 20 Ноември 2022 | Театър

Световната прима от първо лице

Мая Михайловна Плисецкая е родена на 20 ноември 1925 в Москва. Тя е една от най-великите балерини на 20 век. Името ѝ е символ в балетно изскуство. Плисецкая е многогодишна прима на Болшой театър. Ще остане завинаги запомнена с изпълнението си на „Умиращия лебед“ на Камий Сен-Санс. Известна е с височината на скока си, изключителната пластичност, техническата виртуозност, дълбоката артистичност. Умира на 2 май 2015, Мюнхен, Германия.

Резултат с изображение за maya plisetskaya hd

Световната примата от първо лице:

Ходя на тънки токчета и не крия бръчките си.  

Времето слага всичко по на място. Само трябва да се чака по-дълго.  

Характерът – това е съдбата.  

Дрехите диктуват поведението. Външният вид прави образа. По него ние си създаваме представа за личността.  

В любовта не са необходими книги. На книгите им трябва любовна интрига.  

Поклоните са съставна част от спектакъла.

Не съм уверена, че добротата е висшето проявление на ума. Добряците могат да бъдат и жалки глупаци.

Не обичам суетата. Нито на сцената, нито в живота… Излишните думи също не са нужни.

В изкуството не е важно «какво». Най-важното е «как».

Хората не се делят на класи, раси, държавни системи. Хората се делят на лоши и добри. Това е. Добрите винаги са изключение, подарък от Небето.

Ще ви кажа без самохвалство: няма за какво да ми завиждат. Бог ми е дал способности и нелоши данни, в Болшой театър изтанцувах огромно количество балети, като че ли имам световна слава. И главното – имам прекрасен мъж, какво повече да искам?

Ще дам един съвет на бъдещите поколения. Чуйте ме. Не се примирявайте, до самия край не се примирявайте. Дори тогава – воювайте, стреляйте, надувайте тръбата и бийте барабана. Борете се до последния миг… Моите победи се дължат само на този принцип. Характерът е истинската съдба на човека.

Заглавна снимка: Pinterest.co.kr

Димитър Янков

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017