Вторник, 17 Септември 2019 | Театър

Нови пиеси, актьори и трета сцена за зрителите на Сатиричния театър

Сатирата ще е първият български театър със свой химн, обяви директорът на трупата Калин Сърменов. Идеята му е песента да звучи в края на всяко представление.

По текста работят той и известният ни писател, драматург и сатирик Любомир Пеевски. "Тези думи ще бъдат любовта на Сатирата и на артистите към публиката", обясни Сърменов.

Музиката ще е дело на Мартин Каров. Освен че ръководи единствения театрален оркестър - този на Сатирата, той е също актьор, композитор и преподавател в НАТФИЗ, написал е музиката към десетки постановки.

Любопитното за оркестъра, който ще изсвири новия химн, е че непрекъснато сменя името си - преди се е казвал "Калашников", след това "МаКаров", а сега е "Мека сила".

Премиерата на химна ще бъде през март 2020 г., когато в афиша на Сатирата ще се завърне прочутото "Кукер кабаре".

Към началото на театралния сезон 2019/2020 Сатиричният театър има 24 заглавия от досегашния си репертоар, от които седем са от български автори.

Резултат с изображение за калин сърменовЍ
Калин Сърменов, директор на трупата

Нови пиеси, фестивали, гости

На 13 януари Сатиричният театър обяви резултатите от третия национален конкурс за Нова българска сатирична комедия „Алеко Константинов“, на който комедията на Лиза Шопова „Трима мъже и една Маргарита“ спечели Наградата „Алеко Константинов“. Премиерата на нейната пиеса се състоя през април. На 13 януари догодина Сатирата ще обяви следващия, Четвърти конкурс.

През изтеклия сезон Сатиричният театър участва на фестивалите: „Сцена на кръстопът“ (Пловдив) с постановката „Терапевти“, „Варненско лято“ (Варна) със „Стари времена“ и „За какво ви е Дон Кихот?“, на фестивала в Куманово (Македония) с „Терапевти“ и на Международния фестивал „Театърът на Европа“ в Ресен, където  постановката „Шеги на любовта“ спечели голямата награда.

Известният френски драматург Себастиен Тиери гостува на Сатиричния театър, за да гледа постановката по своята пиеса „Обичай ме!“, а след това тя беше част от изявите на театралната трупа в българските културни центрове в Братислава и Виена, а  постановката „Стари времена“ се игра в Дом „Витгенщайн“ във Виена.

За трети пореден път Сатиричния театър път връчи Националните награди „ЗЛАТЕН КУКЕРИКОН“. Догодина предстои четвъртото раздаване на авторитетните награди.

Новите актьори на театралния състав

През изтеклия сезон своите първи роли като актьори от трупата на Сатиричния театър изиграха Силвия Лулчева, Албена Михова, Стела Ганчева, Елена Атанасова, Иван Панев, Борислав Захариев, както и най-младото попълнение  Стефания Кочева, Асен Мутафчиев, Васил Грънчаров и Симеон Гълъбов.

Първите си изяви като Сатирици през новия сезон ще имат актьорите  Теодор Елмазов и Мартин Гяуров.

С почит към талантите

През изтеклия сезон 2019/2020 Сатиричният театър заяви за пореден път безусловно своето уважение и респект към личностите и традициите на този уникален културен институт – започна се с табелките с имената на неговите създатели в голям салон, изложба за годишнината на Невена Коканова, изложба със снимки от знаменития мач между артисти и журналисти, портрети на актьорите, карти Ветеран и активното използване на забележителния театрален архив за поддържане паметта на големите творци, работили на  наша сцена.

Важна роля във възпитаване и отглеждане на бъдещата театрална аудитория на театъра е съвместната работа с детска студия „Дефисто“ – няма билети за месеци напред за постановката „Хък Фин и Том Сойер“.

Гастролите продължават

Новият сезон 2019/2020 започва с  участието на две постановки във фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив – „Тъпи ентусиасти“ на Теди Москов и „Трима мъже и една Маргарита“ на Лиза Шопова. Следва участие на „Смях на сбогуване“ в Куманово, Северна Македония и на постановката „Случайна среща“ на фестивала в Зайчар.  Предстои и гастрол на постановката „Островът“ в Берлин, Германия.

На софийска сцена

Първите спектакли в София в края на  септември започват с премиерата за зрители от всички възрасти – „Абе….много любов“ по Шекспир, спектакъл на Димитър Еленов с актьори от Сатирата и децата от Студио „ДЕФИСТО“, който ще търси пътя към сърцата на  тийнейджърите, съобщи Богдана Костуркова, драматург на Сатиричния театър.

В очакване на нови постановки

В началото на октомври ( 3 и 4) се очаква премиерата на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова, художник Чавдар Гюзелев, музика Теодосий Спасов. В нея ще участват актьорите Силвия Лулчева, Иван Панев, Добрина Гецова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Красимир Куцупаров и др.

Следващата премиера през октомври ( 9 и 10) е на постановката „Без задръжки“ от Жорди Галсеран с режисьор Антон Угринов, в която се изявяват актьорите Александър Кадиев, Стела Ганчева, Борислав Захариев, Стефан Попов, Рада Кайрякова.

През октомври режисьорът Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чията премиера е предвидена на 19 и 20 декември 2019 г.

Новата 2020 година ще започне с работата на Лилия Абаджиева над пиесата на Щефан Фьогел „Всички освен мен“ с участието на Любомир Нейков. На камерна сцена режисьорът Владлен Александров ще постави „Любовник на жена ми“ от Ели Саги.

Кабаре и трета сцена

Един от акцентите на новия сезон е връщането на Кабарето в афиша на Сатиричния театър и това ще се случи през март.  Друг важен момент за сезон 2019/2020 г. е откриването на нова, трета сцена в Сатиричния театър. Нейното име е „Хепи Сатира“ и подсказва, че там ще се  предлагат  атрактивни, нестандартни театрални срещи.

Премиери

Първото заглавие на новата сцена е спектакълът на Кирил Бояджиев „Помощ, имам две деца“, а младият режисьор Ивайло Ненов подготвя „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик.

През следващия сезон 2019/2020 на сцена „Хепи Сатира“ ще има срещи на зрителите с известни и обичани актьори в постановки под надслов „Аз, актьорът…“. На тази сцена се предвиждат интересни театрални експерименти, например театрални сериали за емблематични творци, свързали успехите си със Сатирата.

През новия сезон Сатиричният театър ще има две международни продукции. Първата е „Глобална комедия“ от Йордан Плевнеш с режисьор Патрик Вершуерен – постановката ще има продължение като обмен с колегите от Франция, които ще подготвят спектакъл по същата пиеса.

Знаменитият италиански режисьор Карло Бозо ще постави автентична комедия дел арте с театралната трупа на Сатиричния театър.

Вече има разговори с Оскарас Коршуновас за постановка през някой от следващите сезони, когато в Сатиричния театър ще продължат да търсят баланс между касови заглавия и представления с повече естетически качества.

Като своя запазена марка сатириците отчитат, че ще поддържат добрите стари представления и експерименти, но ще търсят нови текстове и ще привличат перспективни млади и утвърдени вече творци.

 Предвиждаме следващия сезон да бъде с преобладаващо българска драматургия от класиката до съвременни нови текстове, уверяват от Сатиричния театър.

Нова визия

Добрите резултати от дейността са отразени и в „сухата статистика“. След реализиране на инвестиционен проект зрителите имат нов, модерен, комфортен салон, ще имат и Нова сцена „Хепи“.

Обновена е фасадата на Сатирата, нови са тротоарите пред официалния вход. Зрителите оценяват обновеното фоайе. Освен с нов дизайн на билетната каса на театъра има консултанти,  ново е работното време, а сред новостите са ваучери, билети „Последна минута“, Уикенд пакети, а Online : EpayGO е за бързи продажби на билети.

Към екстрите за театъра са съвременната система за сигурност, две независими линии високоскоростен интернет, нови технологии в сценичната визия 3D maping и др.

Как се управлява театър

За прекрасните постановки на Сатиричния театър доказателство са и финансовите измерения -

46% ръст на продажбите досега в сравнение с миналата година, сериозно увеличение на заплатите и ДМС, едно от най-добрите съотношения капацитет/зрители/приходи.

През сезон 2018-2019 в театъра са влезли над 76 хиляди зрители, като приходите са 1,2 млн. лева.

В Сатирата се гордеят с най-високия финансов резултат, откакто се води статистика  1 198 320 лв.

Чрез онлайн продажбите са продадени 33% от билетите, като 22% са без регистрация, а 11% с регистрация, като 80% от тях са направени през мобилни телефони.

Дигитален маркетинг и социални мрежи

За две години четири пъти са се увеличили последователите на Сатиричния театър в социалните мрежи - Фейсбук Сатирата , YOUTUBE  - видеоканал на Сатиричен театър, GOOGLE - Гугъл бизнес в партньорство с А1, и мобилните контакти чрез А1-Сатиричен театър мобилно  приложение, satirata.net сайт на Сатиричен театър ориентиран към мобилни устройства.

Единайсет премиери от сезон 2018/2019

Хъкълбери Фин и Том Сойер

Как се обира банка

Стари времена

Островът

Смях на сбогуване

За какво ви е Дон Кихот?

Оркестър Титаник

Провинциални анекдоти

Енергични хора

Тъпи ентусиасти

Трима мъже и една Маргарита

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017