Неделя, 02 Август 2020 | Театър

Отбелязваме 105 години от рождението на именитата актриса

Споменаваме имено на голямата българска артистка с поклон и радост. Дори само гласът ѝ, този светъл и топъл алт, отключваше магията на театъра.

От 1937 г. до 1989 г. талантливата старозагорка изявява таланта си в Народния театър „Иван Вазов“. Нейни партньори са имена като Кръстю Сарафов, Иван Димов, Владимир Трендафилов, Апостол Карамитев… А гледайки я в ролята на Албена, Йордан Йовков ѝ пише посвещение на екземпляр от своята пиеса: „За такава Албена мечтаех, когато писах“.

В киното Ружа Делчева дебютира през 1938 г. във филма „Страхил войвода“ на режисьора Йосип Новак. Играе Ивана, любимата на войводата (Иван Димов). През следващите десетилетия има и други участия, но те не се вписват в звездната ѝ мощ. По натюрел е някак твърде ярка за екрана, преизпълва го. Истинската ѝ стихия е театралната сцена. И по-малкият екран – телевизионният.

Сигурно завинаги ще си остане рекордьор по хармоничен сбор на комедийни таланти телевизионният мюзикъл на Хачо Бояджиев „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. А във ВИП актьорската компания праворазбраната комедийна дарба на Ружа Делчева прави чудеса като мадам Злата. Тази златоносна линия отстоява и ролята ѝ на баба Марта в мюзикъла „Зех тъ, Радке, зех тъ!“ по Сава Доброплодни.

От 1969 г. Ружа Делчева е „Почетен гражданин на Стара Загора“. Актрисата умира през 2002 година.

Заглавна снимка: Ружа Делчева на корица на сп. „Жената днес“, 1958 г.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017