Сряда, 13 Юни 2018 | Изложби

До 22 юни всеки може да се включи в акцията, чрез която се набират средства за създаване на Зала “История на книгата”

Картината “Танцувайки в дъжда” на Петър Георгиев-Рей и пластиката “Ищар” на Христо Михайлов бяха първите продадени творби от откритата снощи благотворителна изложба в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ). До 22 юни всеки може да се включи в акцията, чрез която се набират средства за създаване на Зала “История на книгата” по повод 140-годишнината от основаването на най-стария културен институт в България. Живописните платна и пластиките са на разположение на посетителите в Централното фоайе на НБКМ.

ПЪРВИ ОТКУПКИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

В приветствието си към гостите и двамата автори директорът доц. д-р Красимира Александрова подчерта силата на дарителския им жест към каузата на Библиотеката. А Петър Георгиев-Рей и Христо Михайлов споделиха уважението си към българската култура и богатството, което се пази в НБКМ, което ги е провокирало да предложат свои творби за благотворителната изложба. Сред присъстващите на откриването й бяха интелектуаци и представители на дипломатическите мисии у нас.

ПЪРВИ ОТКУПКИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Специални гости на вечерта бяха оперната прима Татяна Спиридонова, която изпълни арии от оперите “Тоска” и “Силата на съдбата”, и литературният критик Митко Новков, който представи романа “Мислителят, или насаме с един живял” на Петър Георгиев-Рей. Авторът дарява и приходите от продадените екземпляри на книгата за създаване на Зала “История на книгата” в Националната библиотека.

ПЪРВИ ОТКУПКИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Творбите, които до 22 юни се предлагат за откупка за същата кауза, са:

Петър Георгиев-Рей – живопис:

“Полет”, 51х61 см, акрил на платно – 1200 лв.

“Лято”, 51х61 см, акрил на платно – 1200 лв.

“Есен”, 51х61 см, акрил на платно – 1200 лв.

“Пролет”, 51х61 см, акрил на платно – 1200 лв.

“Раждане на пепелуда”, 51х61 см, акрил на платно – 1200 лв.

ПЪРВИ ОТКУПКИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Христо Михайлов – пластики:

“Ангел”, бронз – 1200 лв.

“Античност”, бронз – 1500 лв.

При желание за коментар на цените от страна на купувачите авторите са готови на отстъпки. Идеята им е да стимулират дарителската инициатива у ценителите на изкуството и на българската книжовност, а тяхната благотворителна изложба да провокира други артисти към подобни жестове и да постави началото на ежегодна традиция в Националната библиотека на България.

Резултат с изображение за петър георгиев-рей

Петър Георгиев – Рей е роден в България, детството му минава в село Боснек (същото, което нашумя покрай тв предаването “Фермата”) и в Перник. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1987 г., работил е известно време във Врачанския театър, а през 1990 г. заминава за Канада заедно със съпругата си. Преминава през тежък емигрантски период, търсейки себе си. В средата на 90-те години написва романа “Мислителят, или насаме с един живял”, който е издаден два пъти у нас (през 1997-ма и 2016 г.). През 2000 г. започва и да рисува. Твърди, че никога не е мечтал да бъде писател или художник, но съдбата го предизвиква да промени професионалния си път. Има 25 самостоятелни изложби в Канада, САЩ и Франция, излагал е творби и в столичната галерия “Нюанс”. Миналата есен дойде в Националната библиотека и предложи през 2018 г. да направи благотворителна изложба със свои картини.

ПЪРВИ ОТКУПКИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Христо Михайлов е роден в Балчик, израства в Казанлък. Завършил е Националната художествена академия “Николай Павлович” през 1989 г., живее и работи в София. Член е на “Секция 13” към СБХ. Реализира се в различни области на изобразителното изкуство – скулптура, приложно изкуство, живопис, илюстрация, графика и концептуално изкуство. Негови картини и пластики са притежание на колекционери и галерии във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Люксенбург, Англия, Русия, Турция, Япония, САЩ и Канада. Занимава се с айкидо, един от създателите е на Българската айкидо федерация и е член на нейния Управителен съвет. Като член на Обществения съвет на Националната библиотека предложи да се включи с три свои пластики в благотворителната инициатива на Петър Георгиев – Рей.

Източник: nationallibrary.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017