Сряда, 30 Май 2018 | Изложби

Силни мисли на художника от последното му интервю в сп. „Мениджър”

Днес си казваме последно сбогом с големия български художник. Дни преди да ни напусне, Светлин Русев дава на Ива Йолова голямо интервю за новия брой на сп. „Мениджър”, който ще излезе от печат идната седмица. В него той говори открито за живота, творчеството и изкуството.

Резултат с изображение за светлин русев

Ето няколко силни откъси от него:

„Съдбата е избрала това място и време за нас и сме длъжни да го изживеем достойно и със смисъл, смята големият ни творец”

***

„Светът на изкуството е единен и цялостен не с налагането на пиар ценности, а със своята духовна национална различност. „Глобализацията” в изкуството отвори вратите на произвола, на дирижирания пазар и критерии. Какво ще остане, какво ще бъде спасено или погребано - това е друга тема.”

***

„Светът на изкуството е противопоказен на омразата и агресията.”

***

„Всяко изработване на нова ценностна йерархия ще обслужва тези, които са я изработили.”

***

„Съдбата като че ли ни е запазила някаква непредвидима битка дори и когато нямаме барикади.”

***

„Колкото и малък да си, си създаден единствен и твоят дълг е да осъзнаеш и съхраниш тази неповторимост.”

***

„В нашата история имаме достатъчно спечелени битки, за да се чувстваме горди, но и достатъчно загубени войни заради държавническа и партийна некадърност и недалновидност. Дори обявихме война на Америка и Англия, а един наш бивш руски зет щеше да съди Съветския съюз. Майка ми, невярваща на очите си за това, което виждаше, учудена казваше: „Какво стана с тези хора, като че ли измяната ги хвана!”.

***

„Все още се надявам, че светът е обречен да оцелее. Но кой и какво ще остане след това оцеляване, не смея да мисля. Равносметката днес е ужасяваща. Като че ли нищо от оварваряването на човечеството не се е променило. Идеи, вяра, религии, разрушени култури, войни, жертви, груби интереси... Създаването на живота е обезсмислено. Какъв е смисълът и цената на човешкия живот?! Разумните отговори звучат днес наивно и анахронично. И все пак се надяваме! Но на какво?”

Източник: manager.bg

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017