Сряда, 14 Март 2018 | Изложби

Проектът „BG плакат” разкрива посланията на фестивалните, социални и спортни арт достижения на Европа

Утре пространството на театър „Азарян” в НДК става специално място. И най-неизкушените от изкуството на плаката, със сигурност ще се впечатлят. Защото на 15 март започва специален проект, наречен BG ПЛАКАТ. Събитието е първото от изложбена поредицата, включена в проекта „BG ПЛАКАТ: посоки, постижения и послания във фестивалните, социални и спортни плакати на Европа”, който се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018” на Национален фонд „Култура”.

Амбициозната задача на неговите организатори, начело с един от най-известните ни плакатисти проф. Божидар Йонов, е да покажат посоките, постиженията и посланията във фестивалните плакати на Европа. Те наричат своя проект едновременно  изложбен и изследователски, защото разгръща цялото си многообразие от плакати за различни културни фестивали за театър, музика, кино, литература, дизайн, фотография.

Какво ще видят зрителите?

Със сигурност утре почитателите на Мелпомена ще бъдат най-привилигированите. Защото е отредено специално внимание на плакати за някои от емблематичните постановки на Крикор Азарян, с които организаторите полагат началото на едногодишен проект, целящ събирането на колкото може повече плакати – хроника и образ на един забележителен творчески път.

Но изненадите предстоят. На едно място са събрани невероятни идеи за различни културни фестивали - за театър, музика, кино, литература, дизайн, фотография и др. За пръв път в обща колекция са съчетани постижения на българския плакат от последните десетилетия със забележителни произведения на прочути европейски и световни артисти. Избрани български плакати са представени заедно с емблематични произведения на художници от 16 страни. А тяхното изкуство ги нарежда сред най-влиятелните фигури на съвременната визуална и комуникационна  култура.

За пръв път в обща колекция са съчетани постижения на българския плакат от последните десетилетия със забележителни произведения на прочути европейски и световни артисти. Избрани български плакати са представени заедно с емблематични произведения на художници от 16 страни, чието изкуство ги нарежда сред най-влиятелните фигури на съвременната визуална и комуникационна  култура. Авторите, включени в проекта са утвърдени майстори на плаката (Алън Флетчър, Анник Орлеанж, Валдемар Свиежи, Владислав Плута, Жоао Машадо, Лекс Древински, Матиес Холдер, Радован Йенко, Петер Поч, Розмари Тиси и мн. др.), чиито произведения са премирани и включени в най-авторитетните форуми за плакат по света, вкл. и в международното триенале на сценичния плакат – София и са привилегия за най-прочутите музеи за съвременно изкуство и реклама.   Напълно равноправно сред творци от   Великобритания, Германия,  Дания, Естония, Канада, Китай, Полша, Португалия, Русия, САЩ, Словения, Сърбия, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария присъстват и големите имена на BG плаката като: Божидар Икономов, Божидар Йонов, Димитър Трайчев, Кирил Гогов,  както и актуални български артисти: Анна Симеонова, Александра Гогова, Кирил Златков, Мая Стайкова.

Люсиена Крумова

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017