Сряда, 04 Март 2020 | Изложби

Американският художник се ражда на днешния ден през 1832 година

Самюъл Колман е американски художник, вътрешен декоратор и писател, вероятно най-известен с картините си в стил Хъдсън ривър. Ражда се на днешния ден през 1832 година в Портланд (Мейн). Премества се в Ню Йорк със семейството си още като дете. Баща му отваря книжарница, с което привлича образована клиентела, което вероятно повлиява на артистичното развитие на Колман. Смята се, че за кратко е учил при Ашър Дюранд. Излага първите си творби в Националната академия за дизайн през 1850 г. До 1854 г. отваря собствено студио в Ню Йорк. На следващата година е избран за член-кореспондент на Националната академия, а пълноправен член става през 1862 г.

Пейзажите му от 50-те и 60-те години на 19-ти век са повлияни от движението Хъдсън ривър. Пример за това е "Поля с диви цветя при Конуей" (1856), която е част от колекцията на художествения център "Франсис Леман Льоб" в колежа "Васар". Освен това той може да рисува и в по-романтичен стил, който става по-популярен след Гражданската война. Една от най-известните му творби, типичен Хъдсън ривър, е "Кралят на бурите над Хъдсън" (1866), която сега е част от колекцията на музея Смитсониън.

Колман е заклет пътешественик и много от картините му изобразяват чужди градове и пристанища. Той прави първото си пътуване зад граница през 1860-61 г., когато пътува из Франция и Испания, след което предприема по-мащабно четиригодишно пътуване в Европа в началото на 70-те, голяма част от което прекарва по средиземноморските брегове. Колман често рисува архитектурните обекти, които среща по време на пътуванията си: градски пейзажи, замъци, мостове, арки и акведукти. През 1870 и през 80-те той пътува из западните щати и рисува западни пейзажи, сравними по обхват и стил с тези на Томас Моран.

В годините след Гражданската война рисуването с акварел става по-популярно. През 1866 г. Колман става един от основателите и първи председател (1867-1871) на Американското акварелно общество. Колман става вещ и в създаването на офорти. Той е един от първите членове на Нюйоркския офортски кулб и публикува няколко офорта, изобразяващи различни пейзажи от Европа, които стават доста популярни.

Артистичните дейности на Колман стават още по-разностранни с напредване на възрастта му. През 80-те той работи като вътрешен декоратор и си сътрудничи с Луис Комфорт Тифани за дизайна на дома на Марк Твен в Хартфорд, а по-късно и за дизайна на дома на Хенри и Лойсин Хавемайер на Пето авеню. Колман става и колекционер на декоративни азиатски предмети и пише две книги за геометрията и изкуството.

Умира в Ню Йорк през 1920 г.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017