Четвъртък, 12 Декември 2019 | Изложби

Неподражаемият художник идва на белия свят на днешния 12 декември праз 1863 година

Едвард Мунк е норвежки художник-експресионист. Неговата силна и емоционално наситена трактовка на страданието силно повлиява на развитието на немския експресионизъм от ранния ХХ в.

Мунк пробива в Европа през 1892 г. Желанието му е да изобразява нова форма на реалността, основана на психологически преживявания, а не визуални. Следователно картините на Мунк показват душевното състояние на автора, често подсилено от изобразяването на човешка фигура на преден план и провеждащо се събитие на заден план.

Резултат с изображение за edvard munch

Както при много негови творби, той рисува няколко нейни версии. „Викът“ е една от картините от серия, наречена „Фризът на живота“ (Lebensfries), в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията. Тя е открадната от музея на Мунк в Осло, Норвегия, на 22 август 2004 г., но по-късно е намерена. Според непотвърдени слухове картината е унищожена от крадците. На въпроса за тази картина „Защо крещи?“, Мунк веднъж шеговито отговорил „Изгубила си е чантичката“.

Темите от „Фризът на живота“ постоянно се връщат в творчеството на Мунк в картини като „Болното дете“ (1886, портрет на болната му сестра Софи), „Вампир“ (1893–94), „Пепел“ (1894), и „Мостът“. Последната показва слаби фигури с безлични или скрити лица, над които се издигат заплашителните форми на дебели дървета и надвесени къщи. Мунк изобразява жените или като крехки, невинни страдалки, или като смъртнобледи, пиещи живота вампири. Много изследователи смятат, че това отразява неговите сескуални страхове.

Резултат с изображение за edvard munch the scream 4 versions

През май 2012 г. световните новинарски агенцци предават, че версия на прочутата картина „Викът“ е продадена на търг в аукционната къща „Сотбис“ в Ню Йорк за 119.92 милиона долара. Тя представлява крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Четири са картините с това название, които Мунк рисува между 1893 г. и 1910 г. Търгът за творбата е оспорван. Наддават седем души, но само за 12 минути за пастелен вариант на прочутата картина, нарисуван през 1895 г. Продадената творба от 70-те години на миналия век е собственост на семейството на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а по-късно покровител и приятел на Мунк. Другите три версии на „Викът“ принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една).

Международният гигант за реклама, маркетинг и връзки с обществеността Ogilvy & Mather използва цветни моливи, за да пресъздаде знаменитата картина в рекламна кампания на Faber Castell.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017