Четвъртък, 16 Декември 2021 | Музика

Любопитно за и от гениалния композитор, роден на 16 декември през 1770 година

Бетовен е бил най-големият от 7 братя и сестри, четири от които починали малко след раждането. Първото му изпълнение пред публика е, когато е бил едва осем годишен, на 26-ти март 1778 г. Интересен е фактът, че 26-ти март е и датата, на която Бетовен умира. На първия му концерт баща му казва на всички, че момчето е на шест години, за да предизвика по-голям ефект. Самият Бетовен остава доста объркан след тази случка и едва когато получава сертификата за кръщенето си, научава истинската си възраст. Първоначално сметнал, че това е сертификат за по-големият му брат, починал в детството. Бетовен е бил благословен да учи под ръководството на велики и добре известни музиканти като Готъб Нефе, Йозеф Хайдн, Салиери и знаменития Моцарт.

Едва 12-годишен, през 1782-ра година, Бетовен публикува и първите си творби: 9 вариации в C минор, за пиано. Мести се във Виена през 1792 г., където среща австрийският композитор Йозеф Хайдн и учи пиано при него. Композира 9 симфонии, 7 концерта, 17 струнни квартета, 32 сонати за пиано, 10 сонати за цигулка, пет сонати за виолончело и една Соната за френски рог. Пише три любовни писма "Безсмъртната любима", тайната на които остава нерешена и до момента. Тъй като биографията му е свързана с много любовни истории, историците не са в състояние да разберат коя е жената или жените зад този ексцентричен пъзел.

През целия си живот Бетовен е написал само една опера, озаглавена „Фиделио“, която и до днес се счита за един от класическите и известни произведения на изкуството.

Музикалното му творчество е разделено на три основни периода. Главен е вторият, известен като "героичен" период, когато е създадена и прочутата „Пета симфония“ (чуйте я в приложеното видео по-долу).

Около 1796 година Бетовен започва да има проблеми със слуха. Това, което започва като досадно звънене, се влошава и се превръща в тежката болест, наречена шум в ушите. До 1816 г. той напълно губи слуха си. Повратен момент за Бетовен било пристигането на Росини през 1822 г. Той го изместил със своите опери. Въпреки всичко, Бетовен завършва „Девета симфония“ и я представя на 7-ми май 1824 г. Зрителите били впечатлени, но средствата от премиерата били минимални.

Бетовен е принуден да поиска пари от брат си Йохан, на когото многократно е помагал, но получава отрицателен отговор. Поради това му се налага да се прибере в дома си с млекарска каруца без покрив. Зимата била особено студена и композиторът се разболява от пневмония. Оздравява, но следват редица други заболявания. Умира след дълго състояние на кома, а на погребението му, състояло се на 29-ти март 1827 г., присъствали между 10 000 и 30 000 човека.

Ето какви мисли ни е завещал великият композитор:

"Животът е борба."

"Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия."

"Да свириш без страст е непростимо!"

"Бих написал 10 000 ноти, вместо една едничка буква от азбуката."

"Музиката е като мечта. Една, която не мога да чуя."

"Само хората с чисто сърце могат да правят добра супа."

"Всеки, който казва лъжа, няма чисто сърце и не може да прави добра супа."

"Ще хвана съдбата за гърлото!"

"Нищо не е по-непоносимо от това да се налага да признаеш собствените си грешки."

"Най-характерното отличително качество на човека е упорството при преодоляването на най-тежките препятствия."

"Не съществува друго качество за надмощие, освен добротата."

"Обичай свободата повече от живота."

"Музиката е по-високо откриване от всичката мъдрост и философия. Музиката е електрическата почва, в която духът живее, мисли и изобретява."

"Обичам едно дърво повече от човека."

"Любовта изисква всичко и има право на всичко."

"Трябва ли? Трябва!"

Мануела Георгиева

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017