Неделя, 13 Юни 2021 | Книги

Поетът разкрива пред света чувствата си към своята любима с поредица от произведения, публикувани в цикъла „Писма“

На 13 юни през 1890 година в град Елена се ражда Мина Тодорова – жена, която ще заплени сърцето на един от най-великите български поети. Чиста, но трагична поради своята невъзможност, любовта между Пейо Яворов и Мина Тодорова е една вълнуваща, безсмъртна приказка, която въпреки че се е състояла преди почти век и до днес продължава да вълнува и затрогва българи от различни поколения.

За първи път Пейо Яворов вижда Мина на 25 март 1906 година на среща на кръга „Мисъл", състояла се в дома на поета. По това време символистът е 28-годишен, а девойката все още няма 16. Мина е млада и красива, добре образована и от заможно и уважавано семейство - баща й Юрдан П. Тодоров е бил народен представител, а майка ѝ Роза е племенница на Иларион Макариополски. Кръгът "Мисъл Яворов е толкова силно запленен от невинната и ангелски красива Мина, че още в деня на тяхната първа среща той написва стихотворението "Благовещение":

„Прохладен лъх от ангелско крило,
о ангел, о дете,
зефирен лъх от ангелско крило
сред зной облъхва моето чело;
отпаднал ме лелее нежен сън...
Зора се зазорява вън.“

По-късно поетът ще излее възхищението си от Мина и в дневника си: "... То беше ден Благовещение. Блага вест я нарекох аз в своя живот. И тя радваше очите ми подобно на бяла лилия сред поле през май, покрито с цветя, подобно на лилия, от която не е по-бял снега, по-висока от другите, но навела своята ароматна главица. Тя радваше очите ми - и опияняваше душата ми". Първоначално обаче Мина не споделя пламенните чувства на Яворов, за което свидетелства дневникът ѝ. В него тя написва: "Не харесвам външно Яворов и очите му са жълти като на лисица, устните му – като на арапин; обичам неговата поезия, харесвам го като поет." Всъщност отношенията между двамата се осъществяват главно чрез писма, но понеже и Мина има поетични заложби, самата им кореспонденция се превръща в затрогваща поезия. Той я нарича "ангел", а от нейните редове личи, че не е безразлична към поета, но чувствата й са по-скоро платонични. Все пак постепенно чувствата на младата девойка към Яворов се променят, преломен момент, преобразяващ начина, по който Мина възприема поетът, е излизането на стихотворението "Две хубави очи".

Свързано изображение

Според много изследователи след публикуването на произведението невинната девойка сякаш си отваря очите за чувствата на символиста към нея и неусетно променя своята нагласа към него. Мина е в родния си град, когато в сп. "Мисъл" Яворов помества шедьовъра си "Две хубави очи", посветен на нея, и праща списанието по пощата. Снаха ѝ Райна - съпругата на Петко Ю. Тодоров - свидетелства: "Мина ги чете с възторг и беше поласкана, че той ѝ оказва такова внимание и че тя го е вдъхновила да напише хубавите стихове. Какво по-естествено за едно 16-годишно девойче, което току-що се пробужда за любов! Ние обаче я считахме за много малка и с крехко здраве."

През 1906 година Яворов заминава на дълга командировка в чужбина, но продължава да си кореспондира с Мина, като в едно от писмата си тя му написва: “Всички тук са зле настроени против Вас... Не мога да си дам сметка какво ще излезе от това. Аз съм толкова млада, а Вий сте поет”. Именно докато е извън граница, поетът написва поредица от произведения, посветени на Мина, които по-късно публикува в списание "Мисъл", събрани в цикъл, озаглавен "Писма". Стихотворенията са нежно обяснение в любов, такова каквото може да направи само един литературен гений. В лиричния цикъл Яворов открито споделя със света своите чувства, като без свян дори озаглавява едно от стихотворенията – "Обичам те". Публикуването на този цикъл предизвиква огромен скандал. Семейството на Мина е силно разгневено, че Яворов си позволява публично да декларира чувствата си към тяхната дъщеря. Междувременно Яворов се запознава с Лора Каравелова и поставя начало на едно неспокойно и напрегнато съществуване, белязано от противоречивите му чувства към две жени – от една страна чистата обич към нежната и невинна Мина, а от друга огненото привличане към фаталната Лора. Заради разразилия се скандал с цикъла, написан от Яворов, и последвалата ярост от страна на семейството на Мина, двамата преустановяват отношенията си чак до 1907 година, когато на 12-ти август Мина пристига в София и пише на Яворов. Така двамата подновяват кореспонденцията си. В едно писмо от 5 февруари 1909 година Мина пише на поета: "Обичам те с всичката непокътната досега сила на своята душа. Обичам те както никого няма да обичам... Ще се видим ли някога? Бива ли да докосна устните си до твоето хубаво чело?”.

Резултат с изображение за яворов и мина

Представяме ви едно от стихотворенията на Яворов, посветени на Мина:

ОБИЧАМ ТЕ

Обичам те - въздушно нежна, в нежна младост,
като на ангела сънят,
и сън си ти вещателен за тиха радост
в нерадостта на моя път,
и първи път за изповед в сърце ридае
доброто и грехът,
и ето ден - и ето тъмнина е.
Обичам те, защото плуваш в полумрака
на своя неначенат ден,
и мисля аз, че ти си Тя! - че тебе чака
духът, години заблуден,
и в океан мъгла се взирам и страдая,
към тебе устремен,
и ето ме на бездната на края.
Обичам те, защото се усмихваш - кротка
пред застрашителна съдба,
и няма кой да чуе в устремена лодка
предупредителна тръба,
и няма да ме спре (защото аз те любя!)
ни укор, ни молба -
и себе и, и тебе да погубя...

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017