Четвъртък, 11 Юни 2020 | Книги

Какво не знаем за автора, създал „Властелинът на пръстените“

Дж. Р. Р. Толкин е най-познат на читателите с книгите си „Властелинът на ръстните” и „Хобит”, които имат и изключително успешни филмови адаптации. Но със сигурност има какво още да научите да учения, писателя и поета Толкин, както ни убеждават от lira.bg:

Приятелството му с К. С. Луис е нестабилно

Авторът на „Хрониките на Нарния” Клайв Стейпълс Луис е приятел и довереник на Толкин, двамата работят в Оксфорд по едно и също време. Връзката им е толкова силна, че съпругата на Толкин ревнувала, а съпругът й успял да върне към християнската вяра приятеля си. Според Толкин, Луис непрестанно го убеждава да публикува написаното от него, но приятелството им е изпълнено с трусове. То охладнява, след като Луис започва връзка с разведена американка, което Толкин приема като антикатолическа постъпка. След години на минимално общуване Луис умира. В красиво писмо до дъщеря му Толкин пише колко му е липсвал неговият приятел и описва раздялата им като „старо дърво, гуещо листата си едно по едно”.

Резултат с изображение за tolkin

Той е впечатляващ лингвист

Толкин измисля 14 езика, много от които включва в романите си. Докато е в Оксфорд между 1929 и 1959 г., той специализира в областта на старонорвежката и староанглийската лингвитика и владее свободно изчезнали езици, като средновековния уелски, например. Запазени са записи на Толкиновата поезия и песни, написани на такива дилекти, като например готската творба „Bagme Bloma”, за която се е смята, че е първата поетична творба на този език от 1000 години.

Бил много религиозен

Толкин е религиозен и дори твърди, че „Властелинът на пръстните” е религиозна и по-сепциално католическа творба. Запалените читатели ще забележат, че в нея никъде не се споменава религия или специфични религиозни практики, но Толкин иска символиката и подткстът да отправят тези послания. Толкин допринася за завръщането на Луис към католицизма по времето, когато и двамата са част от оксфордската литературна група „The Inklings”, в която теологичните въпроси са честа тема на дискусии. Обратът на Луис поражда у него силна креативност, която кулминира в поредицата за Нарния.

Резултат с изображение за tolkin

Донякъде е хобит

Толкин донякъде завижда на героите си, живеещи в света, създаден от собственото му въображение. Въпреки че е по-висок от дребничките си герои, пушещият лула любител на природата писател напомня на тях по външност. Той ненавижда тежката храна, предпочита да си ляга късно и да става късно и е особено запален по гъбите.

Не бил типичен преподавател

Толкин не бил типичният оксфордски профсор. Опитвал се да плаща за продуктите в магазина с изкуствените си зъби и веднъж отишъл на парти, облечен като полярна мечка. Вдъхновението му за хобитите дошло в пристъп на раздразнение, когато написал върху оставен от мързелив студент празен изпитен лист „В дупка в земята живееше един хобит”.

Заглавна снимка: Popcorn Movies

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017