Неделя, 12 Март 2023 | Книги

Парафрази от романа „По пътя“

Някои са големи боклуци, други – не толкова големи. Трети не са. Това е схемата на привидното социално неравенство.

***

Има хора, които умеят да танцуват и при най-малкия повод. Винаги съм им се възхищавал и винаги съм се тътрил след тях, защото са ми интересни. А на мен единствените хора, които са ми интересни, са лудите, онези, които са луди от живота, луди за разговори, луди от спасение, онези, които жадуватза всичко наведнъж, които никога не умеят да скучаятили да дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни фойерверки, които разпростират своята паужина в зездното небе, а в центъра им се ражда светлината на надеждата. И тогава те изпадат в транс, в транс от живота.

***

Пътят е това, което институцията е предписала.

***

Техните отношения са утвърдени и закрепени с неразривни, дяволски възли, създадени по време на денонощните им контакти.

***

Нищо не може да бъде разбрано веднъж и завинаги. Това не е дадено на никого, освен може би на глупака.

***

Раздялата с хора е огромен товар, който надвисва над нас. Но животът ни принуждава да се приведем напред и да започнем „битката” с новите безумства под небето.

***

Той беше истински учител. Той имаше право да учи, защото не спираше да се променя, докато се самообучаваше.

***

Момчетата и момичетата препускат към секса като подивели коне, забравяйки, че са хора и трябва да говорят. А да се говори е необходимо, дори за секса. С простички, откровенни думи. Още по-важно е да се говори така за душата. Животът е толкова кратък и толкова безценен, че всеки миг е вселена, която не се търгува.

***

Лежахме притиснати на тревата и гледахме прекрасното небе. Не можехме да се начудим защо Бог е създал живота толкова печален и горчив.

***

Всичко в света е взаимосвързано, взаимозависимо. Рано или късно дъждът на чуждия ще те докосне и ще стане твой. Тогава защо между нас има стени?

Божидар Ивков, bojidarivkov.wordpress.com

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017