Вторник, 30 Ноември 2021 | Книги

Избрани откъси от „Портретът на Дориан Грей“

Днес, 30 ноември, отбелязваме 121 години от смъртта на големия писател, поет и драматург Оскар Уайлд. Той е от онези автори, които задължително трябва да бъдат препрочитани, защото в книгите му има мъдрост, каквато животът притежава, но не винаги сме способни да осъзнаем.

Резултат с изображение за oscar wilde dorian gray

ARTday.bg ви представя избрани цитати от най-знаковото му произведение – „Портретът на Дориан Грей“:

"Наистина, скъпи ми Базил, той е Нарцис, а ти си... Е, лицето ти, разбира се, излъчва интелигентност и така нататък. Но красотата, истинската красота свършва там, където започва интелигентността. Интелектът сам по себе си е вече едно допълнение и затова нарушава хармонията на всяко лице. Започне ли да мисли човек, лицето му веднага се превръща само в нос или само в чело, или в някаква друга подобна уродливост. Вземи изтъкнатите представители на която щеш хуманитарна наука. Колко са противни! Изключение правят само духовниците. Но те изобщо не мислят. Осемдесетгодишният епископ продължава да говори това, на което са го учили, когато е бил на осемнадесет години, и като естествена последица запазва добрия си външен вид."

"Изкуството всъщност отразява ония, които го възприемат, а не живота."

"Има едно-единствено по-лошо нещо на света от това да говорят много за теб и то е - да не говорят изобщо."

"Когато много ми харесват някои хора, никога и никому не съобщавам имената им. Да ги назовеш, е все едно да отдадеш част от тях другиму. "

"Да си естествен, е поза, при това, знам го добре, поза, която дразни хората повече от всички други."

"Всеки портрет, нарисуван с чувство, е всъщност портрет на художника, а не на модела. Моделът е чиста случайност, второстепенен елемент. Не него, а себе си изобразява художникът върху цветното табло."

"Съвестта и страхът са едно и също нещо, Базил. Съвестта е само другото име на страха, неговата търговска марка."

"Стойността на една мисъл никак не зависи от искреността на човека, който я изказва. Напротив, колкото по-малко е искрен оня, който я изказва, толкова по-голяма ценност има мисълта, тъй като в този случай тя не е изопачена от неговите желания, нито от неговите нужди или предразсъдъци."

"Спорят само умствено недоразвитите."

"Тъжно е, като си го помислиш, но нали Геният винаги надживява Красотата. Тъкмо поради тази причина ние се стремим да се образоваме колкото се може повече. В суровата борба за съществуване искаме да имаме за съюзник непреходното и тъпчем главите си с безсмислици и факти с глупавата надежда да запазим мястото си в живота."

"- Добро влияние изобщо не съществува, мистър Грей. Всяко влияние е безнравствено, напълно безнравствено от гледна точка на науката.
- Защо?
- Защото да влияеш на някого, означава да вселиш в душата му собствената си душа. Той вече не мисли със собствените си мисли и не изгаря от собствените си страсти. Добродетелите му престават да бъдат негови. Пороците му, ако изобщо съществуват пороци, са заимствани. Той става ехо на чужда песен, изпълнител на роля, която не е била написана за него."

"Думи! Най-обикновени думи! Но колко ужасни, колко ясни, ярки и безпощадни бяха те! От тях не можеш да избягаш. И все пак какво изкусително вълшебство криеха те! Сякаш бяха способни да облекат неясните видения в пластична форма, в тях звучеше особена, сладостна мелодия, като мелодията на цигулка или лютня... Обикновени думи! Нима има нещо по-осезаемо от думите?"

"Нищо не лекува така добре душата както вълненията, а от вълненията може да ни излекува само душата."

"Завиждам на всичко, чиято красота не умира. Завиждам на този портрет, който нарисува по мен. Защо той ще запази завинаги онова, което аз съм осъден да загубя? Всяка изминала минута отнема нещо от мен и го дава на него. Ах, ако беше обратното!"

"За да си възвърне младостта, човек просто трябва да повтори безумствата си."

"Истинският живот е един хаос, но във въображението винаги има безпощадна логика. Именно въображението буди угризенията на съвестта за извършените престъпления. Именно то рисува пред очите отблъскващите последици от тях."

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)

 • Душата на дете Душата на дете

  Пейо Яворов (13 януари 1878 г. – 29 октомври 1914 г.)

  СПОДЕЛЕТЕ
 • Душата ми е пленница смирена... ~ Пейо ЯВОРОВ Душата ми е пленница смирена... ~ Пейо ЯВОРОВ

  Три поетични откъса от големия поет

  СПОДЕЛЕТЕ
 • Норман МЕЙЛЪР: Желанието за успех е като смазка за тайната проституция на душата Норман МЕЙЛЪР: Желанието за успех е като смазка за тайната проституция на душата

  Избрани цитати на американския писател, публицист и биограф

  Мейлър е една от иконите на американската популярна култура – той е бил писател, биограф, журналист, провокатор, плейбой, документалист на своето време. Правил е и филми. Според творбата, качеството, което го характеризира най-добре, е амбицията. Той е искал не само да бъде най-добрият автор на своето време, но името му да бъде поставяно редом до тези на Достоевски и Толстой. Дори е мечтал в един момент да бъде президент на САЩ, въпреки че политическата му кариера достига само до кандидат за кмет на Ню Йорк, което също не е малко.

  Макар да е едновременно активист за различни каузи, защитаващи права и свободи, той е противник на Движението за правата на жените. Мейлър многократно се забърква в скандали и спорове. Счита се първо за романист, но най-големият му принос е в сферата на журналистиката, където изследва американската психика. Пише за Джон Ф. Кенеди, Мерилин Монро, секса, технологиите, търсенето на слава и идентичност.

  Публикувал е 40 романа, печелил е два пъти „Пулицър“. На български са преведени книгите му „Евангелието от Сина“ и „Замък в гората“.

  Резултат с изображение за Norman Kingsley Mailer

  Представяме ви избрани цитати на Норман Мейлър:

  „Ако някой не е достатъчно талантлив, за да стане писател, не е достатъчно умен, за да стане адвокат и ръцете му треперят твърде много, за да извършва операции, той става журналист.“

  „Белег на посредственост е да се търси прецедент.“

  „Бракът има четири етапа. Първо е ухажването, след това женитбата, после децата, и накрая – последния етап, без който не можете да опознаете напълно жената, е разводът.“

  „В крайна сметка герой е този, който спори с боговете и по този начин предизвиква дяволите да оспорват неговото схващане. Колкото повече може да постигне един човек, толкова повече може да бъде сигурен, че дяволът ще обитава в неговото творчество.“

  „Всяка една от моите книги ме убиваше малко по малко.“

  „Естествената роля на човека от ХХ век е тази на тревожността.“

  „Желанието за успех е като смазка за тайната проституция на душата.“

  „Крайната цел на изкуството е да засили, дори ако е необходимо, да изостри моралното съзнание на хората.“

  „Лошите момчета не танцуват. По-добре да го повярваш.“

  „Любовта си е любов – можеш да я намериш във всекиго, можеш да я намериш навсякъде. Въпросът е, че никога не можеш да я задържиш. Не и докато не си готов да загинеш за нея.“

  „Модерната демокрация е тирания, чиито граници са обаче неопределени; човек открива колко далече може да отиде единствено като пътува по права линия, докато не бъде спрян“.

  „На никое сърце не му е толкова тежко, колкото на плахото сърце“.

  „Ние всички сме толкова виновни за това, че сме позволили светът около нас да става все по-грозен и безвкусен с всяка година, че отстъпваме пред терора и сами се потапяме в него“.

  „Обикновено имам нужда от една бира, за да пусна мотора.“

  „Съществува една популярна заблуда за човека като нещо средно между животното и ангела. Всъщност човекът е преход между животното и Бога.“

  „Функцията на социализма е да издигне страданието на по-високо ниво.“

  Борис Белев

  ARTday.bg

  Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

  СПОДЕЛЕТЕ
 • Оскар УАЙЛД: Човек трябва винаги да е влюбен Оскар УАЙЛД: Човек трябва винаги да е влюбен

  Избрани цитати на знаменития писател, поет и драматург, посветени на любовта

  СПОДЕЛЕТЕ
 • Мики РУРК – романтика в душата на едно непокорно момче Мики РУРК – романтика в душата на едно непокорно момче

  Днес актьорът навършва 69

  СПОДЕЛЕТЕ

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017