Вторник, 20 Октомври 2020 | Книги

Избрани цитати от неподражаемия „невръстен Шекспир”, роден на днешния ден преди 166 години

Виктор Юго го нарича „невръстен Шекспир”, макар че приживе няма издадена стихосбирка и не е разпознаван като поет, а само като търговец на оръжие. Роден е на 20 октомври 1854 година в Шарлевил, Франция, и цялото си творчество създава между 15 и 19-годишна възраст. Той е Артюр Рембо – момчето бунтар на поезията на 19-ти век.

Юношеството му е тежко. Баща му - морският капитан Фредерик Рембо напуска семейството, а майка му Виали Кюиф едва свързва двата края и издържа четирите си деца. Артюр мечтае да живее в Париж и скоро успява да иде в града на неограничените възможности. Той изпраща едно от най-известните си стихотворения „Пияният кораб” на Пол Верлен, който от своя страна му праща еднопосочен билет за Париж. Великият френски поет приютява, издържа и помага на Рембо да влезе в средите на парижката бохема. Верлен е женен за 17-годишната и бременна Матилда Мауте, но двамата с Артюр имат бурна и хаотична връзка, за която отричат да преминава границите на приличието. Интересна екранизация на познанството между Верлен и Рембо е филмът „Пълно затъмнение” (“Total Eclipse”) с Леонардо ди Каприо и Дейвид Тюлис.

Рембо и Верлен злоупотребяват с абсент и хашиш, а Рембо спира да пише и започва безделнически живот. "Моралността е слабост на ума" и "Животът е фарс, който всеки е принуден да изпълнява", твърди той. След пиянска свада през 1873 год. Верлен прострелва Рембо в ръката. Следва затвор за по-възрастния поет, а за Рембо – нова връзка. През 1874 г. той се сближава с Жерменом Нуво и няколко месеца живеят заедно в Англия. После Артюр започва живот на безкрайни странствания в държави от три континента - посещава Дания и Швеция през 1877, а през 1878 работи в Кипър за френска фирма. През 1879 г. Артюр се завръща в родния си град, където помага на свои роднини във фермата им.

Рембо се занимава с всичко друго, но не и с литература. През 1891 г. е намерен тумор в десния му крак, в резултат на което е парализиран, а кракът му - ампутиран. Умира на 10 ноември 1891 г. само на 37 години. Първоначалната диагноза е артрит, но след ампутацията на крака му става ясно, че е бил болен рак.

В литературата Рембо бива оценен едва десетилетия по-късно. Смята се, че е един от най-талантливите продължители на някои от поетическите принципи на Бодлер.

Резултат с изображение за Arthur Rimbaud

Представяме ви избрани цитати на поета:

 „Ако вярвам, че съм в ада, значи съм.“

„Никога не бих могъл да изхвърля любовта през прозореца.“

„Моят бог беше нещастието.“

„Моралността е слабостта на ума.“

„Поетът се превръща в ясновидец в дългия, обширен и болезнен път на чувствата.“

„Сатана, клоун такъв, искаш да ме изкушиш със своя чар!“

„На седемнадесет човек е само млад.“

„Любов… няма такова нещо. Това, което събира семействата, е глупост, егоизъм или страх. Но не и любов. Тя не съществува. Има интерес, привързаност, базирана на личностна печалба, самодоволство. Но не и любов.“

„Безсмислена младеж, поробена от всичко? Като бях твърде чувствителен, аз похабих живота си.“

ARTday.bg

Следвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017