Тук и сега – За Любовта, вниманието и съпреживяването

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Всеки знае какво е тук. Всеки знае какво е сега. Обаче се съмнявам, дали всеки знае какво е тук и сега в едно. Четейки това, е вероятно да възразите спрямо това твърдение, дори и да не го направите, ще се радвам да Ви разкажа моята гледна точка, за това как се промени отнишенето ми към реалността “тук и сега”.

Повод за тази промяна, е личният опит, който придобих след невероятно приятно и разтърсващо преживяване от участието ми в семинар с неслучайно избраното име “Изкуството на докосването”. Всеки изживян миг от този семинар, бе осъзнато щастие и удоволствие от момента “Тук и Сега”. Тук и сега – за мен, тук и сега – за теб, това е всичко, от което имам нужда, този момент в който съм, винаги Тук и винаги Сега, простият баланс, който произтича от това.

Докато участвах в семинара с мен се случиха доста неща, няколко от тях оставиха трайни следи в мен. Едно от тях, бе придобиване на знание от първо лице, единствено число, че може да съществува баланс, след практиките по осъзнаване и масажите, видях този баланс в себе си. След като разбрах това, осъзнато създадох този баланс.

Едно е да знаеш, друго е да можеш и трето е да го направиш. При мен се случиха и трите неща.

Още едно много силно преживяване дойде в края на семинара, когато от разговорите между участниците за мен се получи осъзнаване за това, че да дадеш и това да получиш е една взаимно свързана система, едно уравнение, една формула за успех. Още по интересно стана, когато с удовлетворение и трепет изпитах и дадох, тези две действия: тук и сега за мен, – тук и сега за теб. Без да дадеш на себе си вниманието, любовта и правилното отношение, няма как да успееш да докоснеш човека до теб и да дадеш най-чистата си любов и внимание. Няма да успееш да усетиш баланса на жизнената енергия, няма да усетиш двупосочната връзка на мен и теб. Ако не съм отворен към твоята любов, дори да съм тук и сега за теб не би могла да се случи магията на докосването. Същевременно, колкото и да опитвам да постигна тази връзка, ако не съм себе си всичко би било напразно.

Осъществим ли тази връзка от нас към обкръжаващата ни среда, ние можем да даваме любов, внимание и правилно отношение, към нас самите, към средата, в която живеем. Това ме разтърси най-силно от всичко изживяно до този момент, осъзнах че притежавам емпатия, изпитвайки тази силна връзка и емпатия към човека до мен. Разбрах, че съм способен на тази връзка, когато получих това разбиране, направих опит и се осмелих да направя това двупосочно действие. Осъзнаем ли моментът тук и сега – с неговата болка, радост и всичко, което съдържа, ние ставаме осъзнати участници в кръговрата на живота.

Винаги съм знаел това, предполагам и Вие, в моя случай, аз живеех с това разбиране, но в бездействие. Всичко това се промени към разбиране и действие. Как се случи? Случи се с една проста светкавица в “управляващия блок”, който за краткост наричам мозък. Просветна и за миг се изясни, докато аз давах цялата си любов, на която съм способен, по време на Семинара, до мен един прекрасен човек изведнъж се натъжи от собствената си осъзнатост на момента “Тук и Сега”, с това което той съдържаше, всичката болка, всичката любов и т.н. В този момент отново се почувствах, като дете. До този момент аз се радвах и се смеех, ставайки свидетел на силната буря, която се развиваше до мен, радвайки се аз се разплаках, магията стана, почувствах прекрасното нежно създание до мен с цялата любов и ранимост, който носеше момента.

Благодаря на съдбата, благодаря на себе си, благодаря на Трендафил Дамянов, който водеше семинара “Изкуството на докосването”, благодаря на участниците от семинара, за това че бяха там за мен, както аз бях там за тях.

За всеки, който се осмели слабостта може да се превърне в страхотна сила.

Смях се и сега се смея. Плаках и сега плача, искрено се надявам, така да продължа да живея нито вчера нито утре, а “Тук и Сега”. Странно или не, все още чувствам емпатията, като малко чужда. Предполагам с практика действието “Емпатия” ще става все по-осъзнато, по-близо и по-нужно за мен.

Завършвам с един призив, към всички – Спрете и бъдете постоянно в момента „Тук и Сега“, за да не се налага никога повече да спирате!

Автор: Николай Петров

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моралът е проблем за цялата държава: 4 години без Милен Цветков

"Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да не е болезнена. Въпреки че,...

Драсканица на Микеланджело бе продадена за 201 600 долара

Квадрат, надраскан върху пожълтял лист хартия от ренесансовия гений Микеланджело, беше продаден за 201 600 долара, което е 33 пъти повече от прогнозната му...

Климатичните промени, резултат от човешката дейност, са причина за екстремната топлинна вълна в Африка

Смъртоносната гореща вълна, която връхлетя Сахел в началото на април, е свързана с човешката дейност според изследване на научната организация World Weather Attribution (WWA), публикувано...

ЛСД, любов и още нещо…

За Ден на велосипеда (Bicycle Day) е приета датата 19 април, когато през 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман умишлено използва синтезирания от него...

Пътят е самият живот

Години наред търсих Бог, взирайки се в небето - мечтаех да раста духовно и да се сливам още повече с Божественото, имаше моменти, в...