Понеделник, 23 Март 2020 | В лице

Парафрази по цитати от книгата „Самопознание“

С времето моето въображение толкова много се засили, че чак хипертрофира и затова не мога да се радвам на действителността.

Независимо дали ни харесва или не, сексът и борбата за доминация изпълват това, което наричаме „живот”.

Мечтата противостои на реалността и в известен смисъл тя е по-реална от действителността.

Трудно приемам и признавам учител или ръководител. Аз съм автодиктатура, лишена от педагогичност. Животът не е възпитание, а борба за свобода.

В обществото на хора без знания и интуиция царува порокът. То е домът на духовната нищета.

Собствеността никога не е свещенна. Тя е греховна и е в основата на цялата социална патология.

В живота и историята на вселената ние сме само салучайни минувачи. Малцина от нас оставят някакъв по-траен белег на някой „исторически ъгъл”.

Човекът е всичко и всичко е в човека!

Душата се ражда тогава, когато в най-висшите светове се извърши грях. Да бъдеш затворен в едно толкова крехко и едновременно с това издръжливо тленно тяло, със сигурност е тежко наказание за душите ни.

Светът е и мисъл, и страст. Страстта, изразявана с мисли, твори живота.

Божидар Ивков

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017