Бенджамин Франклин: Бъди честен и ще бъдеш щастлив!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В живота той всичко постига сам, като от низините на обществото стига до върховете на науката и държавните дела. Бенджамин Франклин се ражда на днешния ден, 17 януари, през 1706 година в Бостън, Масачузетс. В семейството, освен него, има още 16 деца. Започва да ходи на училище, но когато е на 10 години се налага да прекъсне и да се залови на работа. Работи едновременно в печатница и работилници за направа на свещи.

През 1727 година отваря собствена печатница и започва да издава “Пенсилвания газет” и “Алманах на бедния Ричард”. Самостоятелно научава немски и френски, а също и латински, за да може да чете трудовете на алхимици от средновековието.

Започва да се занимава с проблемите на електричеството. Усърдието, с което провежда експериментите си, водят до няколко изобретения, които ползваме и днес. Франклин въвежда в употреба означаването “+” и “-“ на електрически заредени състояния, предлага конструкцията на гръмоотвода и доказва електрическата природа на мълниите. За пръв път той използва електрическа искра за взривяването на барут.

През 1784 година изобретява бифокалните очила, а получава и патент за конструкцията на люлеещия се стол. И това са само малка част от изобретенията му. Първото си изобретение прави на 12 години – представлява нещо като плавници, но се слагат на ръцете, а не на краката. Може би това подтиква съвременните световни организации да обявят рождения ден на Франклин и за международен ден на детските изобретения или на децата – изобретатели.

Бенджамин Франклин отваря първата в САЩ публична библиотека, основава Американското философско общество и Университета в Пенсилвания. Негова е и идеята за въвеждането на лятното часово време. Заслугите му в научните среди са признати по цял свят. Много академии го избират за свой почетен член.

Бенджамин Франклин е известен и с дипломатическата си работа в Лондон (1757–1775) и Париж (1776-1785), където оказва решаваща роля за утвърждаване на САЩ в световната политика. С неговото лично съдействие и участие се стига до сключването на Американо-френския съюзнически договор през 1778 година и до Версайския мирен договор от 1783 година, с който Британия признава независимостта на САЩ.

През 1785 година Франклин заема поста на президент на Законодателното събрание на щата Пенсилвания. Две години по-късно става един от основните съставители на американската Конституция.

Слави се и като човек, дал на света много от най-известните афоризми – „Времето е пари” и “Не оставяй днешната работа за утре” са негови. Обича да казва, че “ако искаш да имаш здрав сън, най-добре да вземаш в леглото си чистата съвест”.

Доживява до дълбоки старини. Умира на 17 април 1790 година във Филаделфия.

 

Представяме ви избрани цитати на Бенджамин Франклин, посветени на парите, богатството и щастието:

“Ако човек изпразни кесията си в главата си, никой няма да може да му отнеме парите. Инвестицията в знания винаги е с най-добра лихва.”

“Има трима верни приятели: старата съпруга, старото куче и готовите пари.”

“Чувството на удовлетворение прави бедните хора богати; чувството на неудовлетворение прави богатите хора бедни.”

“Богатството не е на този, който го има, а на този, който му се наслaждава.”

“Онзи, който плаща преди работата да бъде свършена, получава работа за едно пени вместо за две.”

„Бог лекува, а докторът прибира парите.“

“Пътят към богатството се определя само  от две думи – усърдие и пестеливост.”

“Онзи, който купува, трябва да има сто очи, а на онзи, който продава – и едно му е достатъчно.”

“Бъди усърден в професията си, и ще научиш много. Бъди трудолюбив и пестелив, и ще бъдеш богат. Бъди умерен и въздържан, и ще бъдеш здрав. Бъди честен, и ще бъдеш щастлив.”

“Взимай каквото можеш и задръж каквото си взел. Това е философският камък, който ще обърне оловото в злато.”

“Ползването на парите е единственото предимство на това да имаш пари.”

“Нищо, освен парите, не е по-сладко от меда.”

“Поддържай работилницата си и тя ще поддържа теб.”

“Плащай каквото дължиш и ще знаеш какво притежаваш.”

“Онзи, който чака богатството, никога не е сигурен за обяда си.”

“Онзи, който умножава богатствата си, умножава и грижите си.”

„Гневът никога не е без причина, но рядко е следствие на добра причина.“

„Този, който разпалва спорове, които не го касаят, няма право да се оплаква, ако искриците полетят към неговото лице.“

„Ранното лягане и ранното ставане прави човека здрав, богат и мъдър.“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...