Неделя, 28 Ноември 2021 | В лице

Парафрази по цитати от романа „Презрението“

Истината винаги е за предпочитане пред неопределеността, пораждаща лъжа и самосъжаление.

***

Съществува такава тенденция: колкото по-силно ни завладяват съмненията и несигурността, с толкова по-голямо желание се вкопчваме в някаква мнима очевидност, подвеждаща ни със своята не по-малко мнима логичност. Не си даваме сметка, че разумът трудно преодолява мъглата и тъмата, родени от емоции и чувства. Ако сме позволили на емоциите и чувствата да управляват нашата действителност, ние сме превърнали в роби на самите себе си.

***

Силните чувства ни подчиняват и направляват нашето същество, принуждавайки ни да действаме. Често против самите себе си.

***

Всяко нещо, което притежаваме по-дълго, преставаме да ценим. Истинската стойност на нещата оценяваме и усещаме – обикновено твърде болезнено, когато започнем да ги губим.

***

Скръбта и радостта не търпят други чувства успоредно със себе си. Необходимо е време да позатихнат, за да се появят другите чувства и емоции, разумът, и човек да започне да идва на себе си.

***

Искаме или не, разбираме или не, осъзнаваме или не, ние се подчиняваме на волята на парите. Така е устроен светът. Те диктуват дори мечтите ни, отношенията ни с тези, които обичаме. Единствено нашата духовност е в състояние да омекоти това влияние.

***

Ако жената безмълвно дойде при вас и ви се отдаде изцяло – не се противете. Единствения начин да оцелеете, е като се потопите изцяло в нейната същност.

***

Верността не означава непременно любов. Пенелопа била вярна на Одисей, но дали го е обичала – виж за това историята мълчи. Някои смятат, че дори верността може да е отмъщение за любовта или за липсата й, или за предателството… ама това не го вярвам. Има по-сладки начини.

***

Когато работиш с красиви жени щенията се притъпяват и… се влюбваш в истински човек.

***

Човек винаги иска да вярва и да се надява. Дори тогава, когато няма никаква надежда и няма в какво да се вярва.

Божидар Ивков

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017