Събота, 16 Октомври 2021 | В лице

Избрани цитати на знаменития писател, поет и драматург, посветени на любовта

На днешния ден, 16 октомври, през 1854 година в Дъблин се ражда един от най-великите писатели, поети и драматурзи в съвременния свят. Оскар Уайлд не просто променя литературата. Неговата ексцентричност и взискателност в голяма степен разбиват на пух и прах порядките на тогавашното английско общество. Определено се отличава от масата. За него животът имитира изкуството и затова цялата му енергия е насочена към създаването на нещо ново, нещо удивително („Критикът като художник“). В повторенията виждал несъвършенство, а в природата – потенциал, който по-скоро плаши със своята недодяланост.

Всички добре познават романа му „Портретът на Дориан Грей“, но пиесите му също са знаменити. Особено "Колко е важно да бъдеш сериозен" и "Идеалният мъж". Макар лично аз да предпочитам детските му приказки, във всеки ред на Уайлд ние откриваме скрити кътчета на света, от които има какво да почерпим за собственото си познание.

Писателят умира на 30 ноемри през 1900 година в Париж. Животът му е пълен с обрати, включително в интимен план. Въпреки че е женен и има две деца, Оскар Уайлд в продължение на години е влюбен в мъж, заради когото прекарва известно време в затвора. Ако има някой, който с пълно основание може да говори за любовта, то това е именно авторът на „Портрета...“

Резултат с изображение за oscar wilde art

Представяме ви избрани цитати за любовта от Оскар Уайлд:

"Жените трябва да бъдат обичани, не разбирани."

"Любовта и лакомията оправдават всичко."

"Кой е беден, ако е обичан?"

"Когато бедността се промъква през вратата, любовта с едно плясване на крилата изхвръква през прозореца." — "Портретът на Дориан Грей"

"Когато един мъж е обичал една жена, той е готов да стори всичко за нея. Освен да я обикне отново."

"Да се влюбиш в себе си е началото на една доживотна любов."

"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш."

"Мъжът може да бъде щастлив с всяка жена, стига да не я обича."

"Жените обичат мъжете заради техните недостатъци; ако мъжете притежават доста от тях, жените са склонни да им простят всичко, дори тяхната невероятна интелигентност."

"Любовта, а не немската философия, крие истинското обяснение на този свят."

"Мъжът винаги иска да бъде първата любов на жената, а жената иска да бъде последният роман на мъжа."

"Да обичаш значи да надминеш себе си."

"Човек трябва винаги да е влюбен. Това е причината, поради която никога не трябва да се жени."

"Виждам кога мъжете обичат жените. Те им дават всичко, освен малка част от живота си. Но жените, когато обичат, дават всичко."

Димитър Янков

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017