10 август – Световен ден на мързела

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите

Говори се, че Световният ден на мързела се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога.

Чия е идеята за необичайното честване също остава загадка. Вероятно основателят или основателите на Деня на мързела са били твърде заети да лентяйстват, за да документират „заниманията“ си. Мнозина обаче прегръщат идеята, виждайки в нея възможност да се отърсят от всекидневния стрес.

Девизът на празнуващите днес е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо.“ Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите.

Независимо дали се нарича Национален, Международен или Световен, денят предлага възможност на хората да отделят ценно време за себе и да се отдадат на бездействие, без да изпитват вина.

Макар да остава неясно на кого дължим честването, през 2001 г. писателят Дейвид Плоц го споменава в есе, озаглавено „Август, да се отървем от него“. Авторът отбелязва, че осмият месец от годината е единственият без „същински празник“ и изобилства от „куци“ чествания като Седмица на признателността към климатиците, Национална седмица на религиозния софтуер, Седмица на информираността за мравките-дървоточници, Национален ден на мързела, Ден на отмората, Ден на провала, които другите месеци не желаят. „Случайност ли е, че подобни чествания се организират през август?“, пита Плоц.

Американско проучване от 2015 г. установи, че мързеливите хора са с по-висок коефициент на интелигентност. Авторите му твърдят, че по-интелигентните хора се отегчават по-трудно и са по-склонни да се отдават на мисловна дейност, отколкото на физическа активност.

Други проучвания също потвърждават факта, че хората са програмирани да бъдат мързеливи.

Мързелът обаче е различен при различните хора, смята психологът Минчо Николов. Много често това е форма на почивка за мозъка.

През 2017 г. специалисти от Станфордския университет установиха, че САЩ се нареждат сред най-мързеливите страни в света. Проучването, обхванало 11 държави, показа, че средностатистическият индивид прави 4961 крачки дневно. Най-голяма активност по този показател – 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба (3513 крачки дневно) – в Индонезия. Жителите на САЩ правят средно 4774 крачки на ден.

През същата година изследователи от Франция откриха, че мързелът е заразен. Според проучване на специалисти от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания от колкото повече мързеливци е заобиколен човек, толкова по-бездеен става самият той.

Британско проучване пък класира мързеливите неделни дни сред важните и значими неща в човешкия живот.

Не само хората се отдават с удоволствие на мързела. Първенец сред ленивците сред кучетата е Английският булдог, който проспива по-голямата част от деня. В Топ 5 на косматите мързеливци попадат още представителите на породите Френски булдог, Булмастиф, Кламбър шпаньол и Мопс.

Източник: БНР; Снимка: Pixabay

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Едгар Алън По публикува първия криминален разказ в света

„Убийство на улица Морг“ не е полицейски случай, макар че изглежда точно така. Всъщност това е първият криминален разказ в историята, публикуван на днешния...

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...