Петък, 13 Март 2020 | Пуканки

Подвластни на суеверия, страхове или на истината

Отново е петък 13-и. Запознайте се с 13 интересни факта около фаталното число:

1. Има поне един петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година.

2. Вярва се, че страхът от петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари-тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V.

3. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия, и били изгорени на клада. Оттогава петък 13-ти се смята за "лош ден" за тамплиерите.

4. Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

Резултат с изображение за „friday 13“"

5. Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

6. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

Резултат с изображение за „black cat“"

7. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

8. В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер.

9. Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня.

10. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото "13" - всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.

Резултат с изображение за „friday 13“"

11. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.

12. В автомобилните състезания "Формула 1" няма болид с номер 13.

13. Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на "персона нон грата".

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017