Трабантът – легендарната кола от времето на социализма (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Най-популярният модел на колата е Trabant 601, който се произвежда от 1964 г. до 1990 г.

Производството на Трабант започва през 1957 г. в ГДР и е отговор на западногерманския VW Beetle за евтина и популярна в средната класа семейна кола. Има простичък дизайн и побира 4-ма души и багаж.

Името на колата – Trabant, означава спътник, както в смисъла на небесно тяло, така и като термин от военното дело, където означава военен ескорт. Купето е от материала дуропласт – смесица от пластмаса, подсилена с рециклирана вълна или памук и на вид при разрез прилича на дебел картон. От там идва и прякора на Трабанта – Картоненият състезател (Rennpappe), кашона и др. подобни.

Учудващо или не обаче на тестовете се оказва, че колите се справят доста добре при сблъсък, което се дължи на здравото стоманено шаси. Предимствата на дуропласта били, че е лек, не корозира, пластичен е и не се деформира даже и при по-силни удари.

Резултат с изображение за trabant

Най-популярният модел на колата е Trabant 601, който се произвежда от 1964 г. до 1990 г. Той разполага с двуцилиндров двутактов двигател с 26 конски сили и е 600 кубика. Предлага се във вариантите на седан и комби, като има и делукс вариант.

Малката кола може да се ремонтира с подръчни средства и повечето собственици задължително си носят инструменти, резервни ремъци и свещи.

Зареждането на гориво в Трабанта е по-особено от това на другите коли. Първо, трябва да отвориш предния капак, където е и капачката на 24- литровия резервоар, а след като сипеш бензин, трябва да добавиш в резервоара и масло в съотношение 50:1 или 33:1 и след това да „разбъркаш“ микса. Това е трябвало да се прави при всяко зареждане. На голяма част пот бензиностанциите в ГДР и други страни от бившия Източен блок, са продавали готова смес (микс от бензин и масло). При първите модели не е имало показател за нивото на бензин на таблото.

Резултат с изображение за trabant

През цялото време до падането на комунизма Трабантът се произвежда без значителни промени или нови модели, тъй като всяко ново предложение е отхвърляно от Политбюро на управляващите в ГДР под претекста, че това биха били излишни разходи. И все пак през годините се появяват някои „екстри“ – нови колани, електронно запалване, подобрена спирачна система. За целият период на производство са реализирани представени общо 4 модела – P50 (Trabant 500), Trabant 600, Trabant 601 и Trabant 1.1 (с двигател от VW).

Резултат с изображение за trabant

Падането на Берлинската стена бележи и неговия залез. Макар скоро след това двуцилиндровият двигател да е заменен с четирицилиндров (при Trabant 1.1), производство на Volkswagen, и по колата да се готвят още подобрения, търсенето драстично спада. Източногерманците получават достъп до западния пазар и започват да търсят и западни автомобили. Затова и производството на Трабант е прекратено в края на април 1991 г.

Резултат с изображение за trabant

Така Трабант се превръща в легенда от социализма, която все още е жива, защото всяка година в различни страни от бившия Източен блок се провеждат фестивали, посветени на Трабанта, където се събират собствениците на този автомобил. В България подобни фестивали се провеждат във Велико Търново, Трявна и Българево. Най-големият и популярен фестивал на Трабанта се провежда ежегодно в германския град Анклам, където през 2019 г. се събраха над 800 трабанта от Германия, Полша, Унгария, България, Дания, Холандия, Франция, Италия и Норвегия.

Източник: dariknews.bg

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...