10 любопитни неща за човешката природа

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Класацията е на британското списание New Scientist

През последните няколко десетилетия светът се промени дотолкова, че на повечето по-възрастни хора им е ужасно трудно да се впишат в него, редом до новите технологии, които трябва да използват за доста неща от ежедневието си. Младият човек, разбира се, приветства това и се гмурка в света на иновациите с нетърпение и любопитство. И въпреки научния напредък в много области, има и такива, които все още представляват трудност за разгадаване.

Съществуват аспекти от физиката и поведението на хората, които са мистерия и за най-гениалните умове. Британското списание New Scientist ги подреди по този начин:

1. Изчервяването

Дарвин смята, че лицето ни става червено, когато се притесняваме или лъжем, защото по този начин природата предупреждава другите.

2. Смехът

Когато се смеем, количеството хормон на щастието (ендорфин) в тялото ни се покачва и ние се чувстваме добре. Скорошно проучване разкрива, че не шегите, а баналните коментари ни карат да се смеем повече.

3. Целувката

Потребността да се целуваме не ни е заложена генетично – хората в много общества не се целуват. Повечето учени смятат, че желанието за целувка, произхожда от кърменето в бебешка възраст.

Резултат с изображение за human nature

4. Сънищата

Фройд смята, че сънищата са огледало на нашето подсъзнание, помагат ни да се справим с емоциите. Няма аргументирано обяснение защо мозъкът ни произвежда „странни видения“, докато спим.

5. Суеверията

В еволюционен аспект те нямат смисъл.

6. Бъркането в носа

Според една от най-смелите теории, това е начин за засилване на имунната система.

7. Юношеството

Човекът е единственото същество на земята, което го изживява. Редица специалисти твърдят, че целта на този период, е да се реорганизира мозъкът, преди да станем възрастни.

Резултат с изображение за human nature

8. Алтруизмът

Биолозите все още не са открили логична причина защо всеотдайността и себераздаването към другите ни доставя удоволствие.

9. Изкуството

Хората имат нужда от него, за да дават израз на таланта си. То е еквивалентно на изначалната нужда на пауна да разпери опашката си. Просто така.

10. Окосмяването

По човешкото тяло има косми дори на места, на които приматите нямат. А се смята, че произхождаме от маймуните…

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Красавецът Арън Тейлър-Джонсън – новият Джеймс Бонд

Спекулациите около името на актьора, който ще бъде избран за наследник на Даниел Крейг като агент 007, вече свършиха. Името на победителя е ясно...

Любимата художничка на Леда Милева открива първа изложба

Закриването на голямата изложба на Любен Зидаров "Сто години - една ретроспекция" на 23 март няма да сложи край на възможността да видим най-доброто от...

Артър Кларк: Зад всеки жив човек стоят стоят трийсет призрака

Артър Кларк има дипломи по математика и физика от Кралския колеж в Лондон. Служил е във Военновъздушните сили на Обединеното кралство по време на...

Многостранният цар Алкохол

"Разбира се, аз пиех. Пиех със своите гости и домакини. Освен това пиех и сам. Като работех за пет души, аз се смятах в...

Астролозите в Шри Ланка не могат да се разберат кога да е Нова година

Подкрепяните от правителството традиционни астролози в Шри Ланка не успяха да постигнат единодушно съгласие за датите на новогодишните ритуали, а спорещите ясновидци предупредиха за...